Vremea se schimbă radical în România. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pe întreg teritoriul României, în următoarele patru săptămâni, iar precipitaţiile vor fi deficitare, cu anumite excepţii în unele zone şi perioade, când vor fi apropiate de cele normale sau uşor excedentare, potrivit prognozei emise de ANM pentru perioada 8 aprilie 2024 – 6 mai 2024.
Citeşte şi: Prognoza meteo din bătrâni pentru luna aprilie cu Mihai Voropchievici. Vreme cu temperaturi paradoxale
Prognoza pe săptămâni
8 – 15 aprilie: Temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit pe întreg teritoriul României, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare, în special în regiunile nordice.
15 – 22 aprilie: Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât normalul pentru această perioadă, iar cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în majoritatea țării, cu accent pe zonele montane.
22 – 29 aprilie: Se prognozează o temperatură medie aeriană ușor peste normalul perioadei, cu precipitații apropiate de normal în toate regiunile.
29 aprilie – 6 mai: Mediile valorilor termice vor fi ușor peste normalul specific pentru această perioadă, iar regimul pluviometric va fi apropiat de normal în regiunile sudice și sud-estice, iar deficitare în rest.
Caracteristici climatice pentru luna aprilie
Luna aprilie este considerată o lună de primăvară, mai stabilă decât martie, cu raritatea fenomenelor extreme de iarnă și vară. Sub influența dominantă a circulației aerului dinspre vest și sud-vest, temperatura medie lunară înregistrează un salt evident față de lunile anterioare, având valori pozitive în cea mai mare parte a României.
Cele mai ridicate valori medii de temperatură, peste 12 grade Celsius, se înregistrează în sudul și sud-vestul țării. Temperaturile scad sub zero grade Celsius în masivele înalte din Carpații Meridionali și Orientali.
Potrivit istoricului meteorologic, în luna aprilie au fost înregistrate temperaturi maxime absolute de peste 30 de grade Celsius în mai multe stații meteorologice din România. Anii cu cele mai calde luni aprilie includ 2013, 2012, 2007, 1998 și altele. Pe de altă parte, temperatura minimă absolută înregistrată în luna aprilie în România a fost de minus 26 de grade Celsius, în timp ce temperaturi minime foarte scăzute s-au înregistrat în anii 2003, 1997, 1963 și altele.