„Previziunile noastre arată că iarna va fi mai scurtă”, a spus Andrew Allstadt, de la Universitatea Wisconsin-Madison, co-autor al studiului.
În timp ce iubitorii de căldură ar putea fi tentați să se bucure, oamenii de știință atrag atenția asupra impactului pe termen lung pe care o astfel de schimbare îl va avea asupra faunei și florei.
„Păsările migratoare, care acoperă distanțe lungi, aleg momentul plecării în funcție de lungimea zilelor de iarnă”, au explicat Andrew Allstadt.
Dacă primăvara vine cu trei săptămâni înainte de termen, păsările, care își vor menține aceleași date de migrație bazate pe durata zilei, vor risca astfel „să ajungă la locurile de reproducere și să descopere că plantele de care au nevoie au crescut deja mai mult”.
Sosirea timpurie a primăverii va fi resimțită pe coastele de nord-vest ale SUA la Pacific precum și în regiunile muntoase din vest. Schimbarea ar trebui să fie mai puțin notabilă în partea de sud, unde primăvara sosește deja mai devreme.
Plantele de primăvară au început deja să răsară mai devreme în cursul ultimelor decenii din cauza creșterii temperaturii, au declarat cercetătorii citați de AFP.