Sâmbătă, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea de nord a ţării, şi sunt de aşteptat averse şi descărcări electrice în zona de munte, în Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei şi a Maramureşului şi doar pe alocuri în Crişana. În restul teritoriului predomin soarele peste zi şi abia spre seară se adună norii purtători de ploi de scurtă durată însoţite de fulgere şi tunete. Izolat vor fi si condiţii de grindină, iar cantităţile de apă pot depăşi 15…20 l/mp. Vântul va sufla şi el mai agitat în timpul averselor, iar la amiază vor fi temperaturi de la 21 de grade în nordul extrem al ţării până la 31 de grade în sud, spre Lunca Dunării.
În Bucureşti, ziua de sâmbătă, se anunţă destul de însorită, cu 29…30 de grade la umbra în orele amiezii şi abia după căderea nopţii apar aversele cu descărcări electrice.
Vezi PROGNOZA METEO PE TREI LUNI
Duminică, norii sunt la cârma cerului şi lasă averse cu fulgere şi tunete în cea mai mare parte a ţării. Iar în sud şi sud-est vor fi şi condiţii de grindină şi sunt aşteptate ploi mai importante cantitativ. Vântul sufla şi el mai alert în estul şi sud-vestul ţării, dar mai are răbufniri şi în restul teritoriului, în timpul ploilor. Temperaturile amiezii încă rămân modeste pentru data din calendar, de la 18 grade în sudul mai ploios al ţării până la 27 de grade în sudul Moldovei şi în Deltă.
Şi în Capitală duminică va trebui să ne facem program de interior, căci acoperă soarele aproape întreaga zi, plouă din când în când cu fulgere şi tunete şi vântul dă semne de agitaţie, iar maxima zilei, de aproximativ 24 de grade, nu este deloc generoasă pentru ultima zi din iunie.
Luni, în vestul, nordul şi centrul ţării, precum şi în zona de munte, încă rămâne vreme uşor mai rece decât în mod normal pentru această perioadă, iar soarele se ascunde adesea după norii care lasă pe alocuri averse şi descărcări electrice. În sud şi sud-est temepraturile se avântă spre cele normale la început de iulie, căci soarele este mult mai prezent pe parcursul zilei şi doar cu totul izolat cad câţiva stropi de ploaie. Vântul continuă să sufle alert în partea de est şi sud-est a teritoriului, pe crestele montane şi trecător în sud-vest, iar la amiază temperaturile pornesc de la 21 de grade în nordul ţării şi ating 28 de grade în câteva localităţi din Câmpia Română.
În Capitală, luni, peste zi se mai plimbă pe cer nori ce pot să lase câteva ploi slabe, de scurtă durată. Vântul însă nu se înteţeşte şi la amiază termometrele vor indica 27…28 de grade.
Marţi, vremea se îndreaptă, soarele predomină şi doar în primele ore ale zilei, în sudul ţării şi la munte, mai cad câţiva stropi de ploaie. La amiază temperaturile vor fi de la 22…23 de grade în nord, până la 29 de grade în Lunca Dunării. Iar în urmatoarele zilei temperaturile continuă să mai crească puţin, iar instabilitatea atmosferică tinde să se accentueze abia spre sfârşitul săptămânii, mai ales estul şi sud-estul ţării, precum şi în zonele de munte.
Sâmbată, vremea va fi destul de caldă la mare, căci soarele doar rareori este umbrit de câte un nor rătăcit pe cer, ziua se anunţă destul de însorită, şi doar vântul are intensificări trecătoare. La amiază termometrele vor indică circa 29 de grade în aer şi 24 în apă mării, lângă ţărm. Duminică însă, registrul meteo se schimbă, norii se înmulţesc şi din când în când cad averse cu tunete şi fulgere, iar vântul este tot mai agitat. Temperatura apei mării se menţine la 24 de grade, însă aerul se răceşte cu aproximativ 5 grade faţă de ziua precedentă, hotărât lucru, duminică nu este o zi bună pentru plajă.
Sâmbătă, la munte, meteorologii anunţă vreme instabilă, adica înnorări accentuate, averse ce aduc izolat peste 20 de litri pe metru patrat, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil grindină, iar cantităţile de apă pot depăşi izolat 15…20 lmp. Nu este deloc o zi potrivită pentru drumeţii montane, iar temperaturile nu sunt nici ele prea generoase. Vorbim despre cel mult 14 grade la Semenic, 16 la Păltiniş şi 17 la Stână de Vale şi Sinaia cota 1500. Duminică, aversele sunt din nou prezente, pe arii extinse chiar, nu lipsesc nici fenomenele electrice şi încă sunt condiţii pentru căderi de grindină, iar vântul suflă în rafale mai puternice în timpul ploilor. Prin urmare, temperaturile mai scad cu câteva grade faţă de ziua precedentă, acest weekend nu pare a fi unul potrivit pentru un picnic în poieniţe.
În Transilvania, sâmbătă, aversele cu fulgere şi tunete sunt la ordinea zilei, instabilitatea atmosferică este accentuată în această regiune şi nici temperaturile nu se avântă prea mult. La amiază se vor înregistra 23 de grade la Miercurea Ciuc şi Cluj Napoca şi 25 de grade la Târgu Mureş şi Braşov.
Spre nord vest regăsim acelaşi tablou meteo, soare timid şi nori purtători de averse care vin însoţite de descărcări electrice şi vânt în rafale. Prin urmare, doar 24 de grade se adună în termometre până la amiază, atât în Baia Mare, cât şi la Oradea.
Spre sud, soarele devine mult mai generos, şansele de ploiae scad simţitor, ziua se anunţă mai plăcută, iar la amiază vor fi 24 de grade la Arad şi 25 la Timişoara şi Deva.
Mai cald este sâmbătă în Oltenia, pe fondul cerului mai mult senin în prima parte a zilei, după prânz se ating 28 de grade la Craiova şi Slatina şi 29 la Râmnicu Vâlcea, temperaturi normale pentru sfârşit de iunie. Ploile apar târziu spre seară.
Şi în Muntenia se anunţă sâmbătă o zi plăcută, cu soare pe săturate şi abia după apusul soarelui averse locale şi descărcări electrice. Prin urmare, maximele termice ale zilei ating 29 de grade în Ploieşti şi Brăila şi 31 la Alexandria şi Giurgiu, vara este la ea acasă în această regiune.
Destul de cald este şi în Dobrogea, unde doar izolat pot să cadă câţiva stropi de ploaie, dar soarele predomină mare parte din zi şi mercurul din termometre se ridică spre 29 de grade la Constanţa şi 30 de grade la Tulcea.
În Moldova, în sud-estul regiunii, ziua se anunţă mai însorită, dar în centru şi nord aversele cu fulgere, tunete şi vânt mai agitat sunt din nou prezente. Iar temperaturile se avânt spre 28 de grade la Galaţi sau Focşani, în timp ce în Bacău şi Iaşi se ating 26 de grade şi doar 22 vor fi în Bucovina, la Suceava.