Lungu a declarat că a avut, marţi, o întâlnire la care au participat administratorul judiciar al Termica, reprezentanţii asociaţiei creditorilor, cei ai Termica, dar şi liderii grupurilor politice din Consiliul Local Suceava, discutându-se despre furnizarea căldurii în sistem centralizat.
El a spus că societatea de administrare judiciară a anunţat că este obligată să reducă pierderile Termica, motiv pentru care va trebui ca în Consiliul Local (CL) să fie aprobată majorarea preţului gigacaloriei de la 274 de lei la 445,16 de lei, propunerea fiind susţinută şi de reprezentantul creditorilor, care doreşte recuperarea banilor.
Lungu a susţinut că populaţia va plăti preţul de 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa urmând să fie achitată de municipalitate, estimând la trei milioane de lei efortul de la bugetul local pentru a se putea asigura încălzirea oraşului în sistem centralizat până în 9 noiembrie, când ar urma să intre în funcţiune noua centrală termică a oraşului administrată de o firmă privată.
Primarul şi-a exprimat încrederea că CL Suceava va aproba această majorare a preţului de producţie a gigacaloriei, astfel încât să poată fi furnizată căldură în sistem centralizat, în caz contrar existând chiar riscul să nu fie furnizată nici apă caldă menajeră.
Tribunalul Suceava a decis, la jumătatea lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvenţă a Termica, la cererea formulată de directorul general şi administrator al societăţii, Ovidiu Dumitrescu.
Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.
În prezent, Termica SA produce apă caldă menajeră în cazanele de abur fierbinte care funcţionează pe gaz natural, după ce de la sfârşitul iernii centrala electrotermică a societăţii a fost închisă.
Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.
Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.
Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.
Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.