Oricât de mult s-ar mira unii, este adevărat: planta care se roagă chiar există! Face parte din familia marantaceae și are denumirea populară maranta sau planta care se roagă, precizează site-ul de profil horticultorul.ro.
De unde denumirea de planta care se roagă? De la frunze. Acestea, cu lungimi de 10-12 centimetri, sunt deschise ziua și se strâng în sus, ca mâinile care se roagă, pe timpul nopții.
Frunzele au culori diferite pe fiecare parte. ”Pe partea superioară se observă culoarea verde deschis cu pete de culoare verde închis sau maroniu, cu nervuri evidențiate, de culoare albă, iar pe cea inferioară predomină culoarea violet cu pete”, mai precizează sursa citată.
Această plantă bizară este originară din pădurile tropicale ale Braziliei, însă se cultivă și la noi, cu rol ornamental dat de frunze. O puteți avea în casă, la un preț accesibil, cu tot cu ghiveci. O plantă cu înălțimea aproximativă de 30 de centimetri, aflată într-un ghiveci de 1,2 litri, costă în jur de 50 de lei.
Atenție la dușmani!
După ce o aveți în casă, e obligatoriu să și aveți grijă de ea. Astfel, pentru un aspect plăcut al plantei, horticultorii recomandă îndepărtarea frunzelor uscate sau ofilite. Și încă ceva, extrem de important: mare atenție la dăunători! Planta care se roagă are, și ea, dușmanii ei, care sunt acarienii și păduchii lânoși.
Altfel, planta care se roagă trebuie udată cu regularitate, iar în timpul iernii nu trebuie ținută la mai puțin de 16 grade. În restul anului, este ideală pentru ea o temperatură între 18 și 26 de grade.
Planta care se roagă preferă spațiile semiumbrite sau umbrite, astfel încât razele soarelui să nu bată direct pe ea. Dacă ținem planta în bătaia soarelui, frunzele se vor îngălbeni și nu vor mai avea culorile specifice menționate anterior.
Transplantarea poate fi făcută primavara, când rădăcinile au ocupat aproape complet ghiveciul. Anual, se recomandă înlocuirea substratului de pământ de la suprafața ghiveciului cu unul proaspăt.
Citește și Nicolae Ciucă anunţă noi schimbări la pensii: „Mi-a promis Marcel Ciolacu”