Vicepreşedintele CNAS: Casa este interesată ca listele de medicamente să cuprindă cât mai multe produse biosimilare

Vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, a declarat miercuri, la o conferinţă pe teme de sănătate, că instituţia este interesată ca listele de medicamente să cuprindă cât mai multe produse biosimilare, acestea fiind succesoare al medicamentelor biologice pentru care brevetul a expirat, iar exclusivitatea a fost pierdută.
Iulian Tudor
20 mart. 2019, 10:14
Vicepreşedintele CNAS: Casa este interesată ca listele de medicamente să cuprindă cât mai multe produse biosimilare

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România a organizat, miercuri, conferinţa „Oportunităţi ale adopţiei medicamentelor biosimilare pentru sistemul de sănătate din România”.

El a explicat că dintre cele circa 6.000 de medicamente care se află pe lista medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, 96 cu denumire comună internaţională (DCI) sunt biologice iar cele mai multe dintre acestea sunt utilizate în programele naţionale curative. Totodată, dintre cele 96 de DCI-uri biologice, 11 medicamente au echivalente biosimilare pe piaţă iar pentru două, pe piaţă este prezent doar biosimilarul. Astfel că, ponderea celor 96 de produse biologice în consumul valoric de medicamente şi fără contribuţie personală aflate pe listele de decontare ale CNAS este una semnificativă.

„Mă raportez aici strict la semestrul patru al anului 2018, unde ponderea a atins 27% din totalul cheltuielilor. În acest context, ţinând cont de faptul că preţul medicamentele biosimilare este cu cel puţin 20% mai mic decât cel al produselor biologice şi având în vedere imperativul utilizării cât mai judicioase a Fondului Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate, este de la sine înţeles că instituţia pe care o reprezint este interesată ca listele de medicamente să existe cât mai multe produse biosimilare. Nu numai că produsele biosimilare ne-ar permite din aceleaşi fonduri să putem susţine tratamentul unui număr semnificativ mai mare de pacienţi, dar, în acelaşi timp, accesul la medicamente biosimilare ar putea reprezenta mai multe opţiuni de tratament, mai multă autonomie în prescrierea tratamentelor şi o uşurare a contribuţiei personale a asiguratului în cazul în care medicamentul nu este compensat în proporţie de 100%”, a spus Vulcănescu.

El consideră că este necesară o politică unitară a biosimilarităţii la nivel naţional, care să ţină cont de studiile existente pe plan internaţional pe tema echivalenţelor medicamentelor biologice, dar şi de limitele acestor studii.

„Suntem de opinie ca opţiunea utilizării produsului biologic original sau a celui biosimilar în tratament să fie o decizie medicală bazată pe protocoale terapeutice, care să ţină cont de particularităţile pentru fiecare medicament în parte”, a subliniat vicepreşedintele CNAS.

Potrivit preşedintelui APMGR, Adrian Grecu, industria de medicamente generice şi biosimilare este „cu adevărat un instrument” pentru autorităţi ca acestea să economisească bani.

„Atunci când vorbim de economii în sănătate, de fapt vorbim despre utilizarea lor mai bună de a fi investite în alte terapii poate mai inovatoare de a trata mai mulţi pacienţi. Este indubitabil că industria de generice biosimilare joacă un rol primordial”, a arătat Grecu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, al cărei mesaj a fost transmis de secretarul de stat Tiberiu Brădăţan, economiile generate pot asigura astfel fondurile financiare necesare pentru medicamentele inovatoare.

„Apare necesitatea ca în elaborarea actelor normative şi a reglementărilor specifice domeniului farmaceutic să se aibă în vedere metodologii care să asigure creşterea accesului pacienţilor la medicamente biosimilare ţinând cont şi de raportul cost-beneficiu”, susţine ministrul.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Anca Cuprariu, a explicat că biosimilarele se aprobă printr-o procedură centralizată la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.

„O procedură centralizată înseamnă că experţi din toate statele membre ale UE care fac parte din Comitetul pentru Medicamente de uz uman al Agenţiei Europene a Medicamentului evaluează dosarul de calitate, eficacitate şi siguranţă. Există un grup organizat la nivelul acestui comitet pentru medicamente de uz uman, grup care este destinat analizei biosimilarelor. (…) În momentul în care vorbim de o autorizaţie de punere pe piaţă, emisă printr-o decizie a Comisiei Europene, care are în spate acest întreg proces de evaluare al documentaţiei de autorizare, analizate profund, temeinic, riguros de către aceste comitete ştiinţifice ale Agenţiei Europene ale Medicamentului, nu putem vorbi decât de medicamente sigure”, a susţinut Cuprariu.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Rusia a lansat o rachetă hipersonică asupra orașului Dnipro, Ucraina
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili