Vicepreşedintele CNAS: Casa este interesată ca listele de medicamente să cuprindă cât mai multe produse biosimilare

Vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, a declarat miercuri, la o conferinţă pe teme de sănătate, că instituţia este interesată ca listele de medicamente să cuprindă cât mai multe produse biosimilare, acestea fiind succesoare al medicamentelor biologice pentru care brevetul a expirat, iar exclusivitatea a fost pierdută.
Iulian Tudor
20 mart. 2019, 10:14
Vicepreşedintele CNAS: Casa este interesată ca listele de medicamente să cuprindă cât mai multe produse biosimilare

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România a organizat, miercuri, conferinţa „Oportunităţi ale adopţiei medicamentelor biosimilare pentru sistemul de sănătate din România”.

El a explicat că dintre cele circa 6.000 de medicamente care se află pe lista medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, 96 cu denumire comună internaţională (DCI) sunt biologice iar cele mai multe dintre acestea sunt utilizate în programele naţionale curative. Totodată, dintre cele 96 de DCI-uri biologice, 11 medicamente au echivalente biosimilare pe piaţă iar pentru două, pe piaţă este prezent doar biosimilarul. Astfel că, ponderea celor 96 de produse biologice în consumul valoric de medicamente şi fără contribuţie personală aflate pe listele de decontare ale CNAS este una semnificativă.

„Mă raportez aici strict la semestrul patru al anului 2018, unde ponderea a atins 27% din totalul cheltuielilor. În acest context, ţinând cont de faptul că preţul medicamentele biosimilare este cu cel puţin 20% mai mic decât cel al produselor biologice şi având în vedere imperativul utilizării cât mai judicioase a Fondului Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate, este de la sine înţeles că instituţia pe care o reprezint este interesată ca listele de medicamente să existe cât mai multe produse biosimilare. Nu numai că produsele biosimilare ne-ar permite din aceleaşi fonduri să putem susţine tratamentul unui număr semnificativ mai mare de pacienţi, dar, în acelaşi timp, accesul la medicamente biosimilare ar putea reprezenta mai multe opţiuni de tratament, mai multă autonomie în prescrierea tratamentelor şi o uşurare a contribuţiei personale a asiguratului în cazul în care medicamentul nu este compensat în proporţie de 100%”, a spus Vulcănescu.

El consideră că este necesară o politică unitară a biosimilarităţii la nivel naţional, care să ţină cont de studiile existente pe plan internaţional pe tema echivalenţelor medicamentelor biologice, dar şi de limitele acestor studii.

„Suntem de opinie ca opţiunea utilizării produsului biologic original sau a celui biosimilar în tratament să fie o decizie medicală bazată pe protocoale terapeutice, care să ţină cont de particularităţile pentru fiecare medicament în parte”, a subliniat vicepreşedintele CNAS.

Potrivit preşedintelui APMGR, Adrian Grecu, industria de medicamente generice şi biosimilare este „cu adevărat un instrument” pentru autorităţi ca acestea să economisească bani.

„Atunci când vorbim de economii în sănătate, de fapt vorbim despre utilizarea lor mai bună de a fi investite în alte terapii poate mai inovatoare de a trata mai mulţi pacienţi. Este indubitabil că industria de generice biosimilare joacă un rol primordial”, a arătat Grecu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, al cărei mesaj a fost transmis de secretarul de stat Tiberiu Brădăţan, economiile generate pot asigura astfel fondurile financiare necesare pentru medicamentele inovatoare.

„Apare necesitatea ca în elaborarea actelor normative şi a reglementărilor specifice domeniului farmaceutic să se aibă în vedere metodologii care să asigure creşterea accesului pacienţilor la medicamente biosimilare ţinând cont şi de raportul cost-beneficiu”, susţine ministrul.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Anca Cuprariu, a explicat că biosimilarele se aprobă printr-o procedură centralizată la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.

„O procedură centralizată înseamnă că experţi din toate statele membre ale UE care fac parte din Comitetul pentru Medicamente de uz uman al Agenţiei Europene a Medicamentului evaluează dosarul de calitate, eficacitate şi siguranţă. Există un grup organizat la nivelul acestui comitet pentru medicamente de uz uman, grup care este destinat analizei biosimilarelor. (…) În momentul în care vorbim de o autorizaţie de punere pe piaţă, emisă printr-o decizie a Comisiei Europene, care are în spate acest întreg proces de evaluare al documentaţiei de autorizare, analizate profund, temeinic, riguros de către aceste comitete ştiinţifice ale Agenţiei Europene ale Medicamentului, nu putem vorbi decât de medicamente sigure”, a susţinut Cuprariu.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul pentru cozonac dacă vrei să rămână fraged și pufos. Ingredientul folosit de gospodinele din Moldova
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Câștigătorii premiului El Gordo sărbătoresc cu vin spumant și îmbrățișări în Spania
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios