Vulcanul din Santorini se umflă: Insulele au crescut cu 14 cm într-un singur an

În sudul mării Egee, activitatea vulcanică din insulele Santorini este în creştere, pentru prima oară în ultimii 50 de ani. Informaţiile satelitare confirmă că insulele s-au înălţat cu 14 cm din ianuarie 2011, potrivit agenţiei spaţiale europene (ESA).
Romania TV
11 sept. 2012, 07:38
Vulcanul din Santorini se umflă: Insulele au crescut cu 14 cm într-un singur an

Ultima mare erupţie vulcanică din Santorini a avut loc în urmă cu 3.600 de ani. Acest eveniment a format un crater imens, o calderă, care este acum inundat de mare.

În ultimii 2.000 de ani, Santorini a avut diverse modele de comportament, cu mici erupţii la câţiva zeci de ani sau la câteva sute de ani, creând un nou con vulcanic.

Insulele Kameni, care se află în mijlocul craterului inundat din Santorini, sunt cele mai tinere zone ale acestui vulcan. Ultima erupţie a lui a avut loc 1950, iar apoi vulcanul s-a liniştit.

În ianuarie 2011, o serie de cutremure mici au început sub insule. Cele mai multe au fost atât de mici, încât au fost detectate doar de seismografe, însă câteva au fost simţite şi de localnici.

Într-un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature Geoscience, o echipă de cercetători care studiază insulele Santorini a anunţat că a descoperit că întreg grupul de insule s-a umflat.

Pentru a urmări mişcarea solului, cercetătorii au folosit informaţii radar de la satelitul Envisat de la ESA, din martie până în decembrie 2011 şi de la satelitul german TerraSAR-X din iulie 2011 până în aprilie 2012. Echipa a folosit şi receptori GPS.

Studiul arată că solul s-a înălţat cu 8-14cm în unele zone din insulele Kameni, iar caldera este cu 14cm mai lată decât la începutul lui 2011.

Experţii cred că rocile topite s-au acumulat în camera de magmă la o adâncime de circa 4km. Această cameră a crescut cu 10-20 milioane de metri cubi (adică de 8-15 ori mai mult decât stadionul olimpic de la Londra) din ianuarie 2011 până în aprilie 2012. În timp ce camera creşte, solul de deasupra se deformează.

Insulele Kameni cresc, în medie, cu circa un milion de metri cubi pe an. Datele satelitare arată, însă, că cantitatea de roci topite acumulate sub Santorini în 12 luni este echivalentul a 10-12 ani de creştere a vulcanului.

Cercetătorii subliniază că activitatea recentă nu indică o viitoare erupţie. De fapt, rata activităţii seismice chiar a scăzut în ultimele luni.

Rezultatele au fost verificate şi de două echipe de cercetători greci.

Insulele Santorini au crescut cu până la 15 cm într-un singur an. Zona roşie arată creşterea cea mai mare, în timp ce zona albastră, creşterea cea mai mică.

Insula Kameni din Santorini, formată din conul vulcanic

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!