Cel mai înalt Vulcan din Europa, Etna, din Insula Sicilia, e erupt luni seara, după 48 de ore de la ultima erupție.
Trecătorii au surprins momentul erupției cu telefoanele mobile și au pus fotografiile pe rețelele sociale.
Luni, de la ora 20.58, a început să fie înregistrată activitate vulcanică pe partea sud-estică a craterului. După o oră și jumătate, activitatea vulcanului a crescut până în punctul în care a început să arunce lavă, adică în jur de ora 22.25. Vulcanul a continuat să arunce lavă până după miezul nopții.
Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.
Având o activitate de peste 6000 de ani, vulcanul Etna este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate.
Vulcanul Etna a erupt și săptămâna trecută, miercuri, la fel ca vulcanul Stromboli, care a înregistrat o intensificare a activității.
Etna a fost primul vulcan care s-a activat, cu o explozie urmată de scurgeri de lavă pe versantul de sud-est.
Vulcanul Stromboli a început să erupă în cursul după-amiezii. „Activitatea explozivă în zona craterului de nord s-a produs la ora locală 14:51 (12:51 GMT), cu un flux piroclastic care a a ajuns pe linia de coastă şi se îndreaptă spre mare pe o distanţă de peste un kilometru”, se arată într-un comunicat. Erupţia a generat şi un nor de cenuşă de 1,5 sau 2 kilometri deasupra nivelului mării, conform EFE.
Another episode of lava fountaining at #Etna‘s Southeast Crater, early on 21 May 2021. Seems a bit stronger than its predecessor two days ago pic.twitter.com/2UH0ONu0Ec
— Boris Behncke (@etnaboris) May 21, 2021
https://www.youtube.com/watch?v=uyxG-NUT9Mg&ab_channel=IrieTime