Sute de mii de persoane au fost evacuate şi aeroporturile închise în Indonezia, după erupţia Vulcanului Kelut. Un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea catastrofelor a anunţat că 200.000 de persoane care locuiesc în 36 de sate aflate pe o rază de zece kilometri în jurul Vulcanului Kelut au primit ordin de evacuare.
Două persoane şi-au pierdut viaţa în urma erupţiei vulcanului, au anunţat vineri autorităţile locale.
„O ploaie de cenuşă, nisip şi pietre cade până la o distanţă de 15 kilometri de craterul vulcanului„, a precizat Sutopo Purwo Nugroho. Serviciile de intervenţie au trimis SMS-uri locuitorilor, îndemnându-i să nu se întoarcă acasă, anunţând că lava va continua să curgă în anumite sate şi că aerul este, în anumite zone, saturat de sulf, potrivit Mediafax.
Probabilitatea unei noi erupţii la fel de violente ca cea de joi este slabă, a anunţat Centrul pentru Prevenirea Riscurilor Vulcanologice şi Geologice.
Erupţii ale Vulcanului Kelut (1.731 de metri) s-au soldat cu aproximativ 15.000 de morţi începând din secolul al XVI-lea, între care aproximativ 10.000 în 1568.
La începutul lui februarie, alt vulcan indonezian, Sinabung, a intrat în erupţie, provocând moartea a 16 persoane. Un vulcan „adormit” de aproximativ 400 de ani, el s-a „trezit” în 2010 şi în septembrie 2013.
Cutremurele şi erupţiile vulcanice sunt frecvente în Indonezia, un arhipelag imens, format din mii de insule şi insuliţe, situat pe Centura de Foc a Pacificului. În Indonezia există aproximativ 130 de vulcani activi.