„În timp ce criza datoriilor din Europa provoacă haos politic pe Continent, liderii caută să traseze un curs care să potolească furia populară și să stimuleze economiile. (…) În România, această sarcină a revenit domnului Victor Ponta, cel mai tânăr prim-ministru al țării de până acum, care a declarat că modelul său politic este Tony Blair, fostul premier britanic care a revigorat stânga politică din Marea Britanie în anii ‘90”, se arată în articolul semnat de jurnalistul Gordon Fairclough.
Articolul din Wall Street Journal subliniază că libertatea de mișcare a noului Guvern este limitată de diversele acorduri internaționale.
„Spațiul de manevră al domnului Ponta este constrâns de norme ale Uniunii Europene, de acordul cu FMI și de piețele nervoase, care au împins moneda din România, leul, către valori scăzute record în raport cu euro la sfârșitul lunii aprilie”, se mai arată în articol.
După ce face o scurtă trecere în revistă a politicilor de austeritate aplicate de România în anii anteriori, jurnalistul amintește primele măsuri ale Guvernului Ponta.
„Săptămâna trecută, Victor Ponta si-a asigurat acordul UE și FMI pentru a readuce salariile bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierilor. (…) În plus față de ajustarea salariilor, România trebuie să returneze, de asemenea, contribuțiile de sănătate reținute de către guvernul anterior de la plata de pensii, o procedură pe care Curtea Constituțională a României a declarat-o ilegală”, scrie Wall Street Journal.
Spre final, jurnalistul subliniază că „pentru moment, domnul Ponta trebuie să guverneze în mare parte cu un buget moștenit de la predecesorii săi, dar dacă va rămâne la putere în urma viitoarelor alegeri, acesta a declarat că va urmări schimbări mai ample care vizează stimularea creșterii economice”.