Luând prin surprindere mulţi analişti economici, România este unul din marii performeri ai anului trecut, realizând o creştere economică de 3,5% în 2013. Pentru anul 2014, analiştii prognozează o creştere de 2,3%.
Guillermo Tolosa, reprezentat rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România şi Bulgaria :
-România este ţara cu cea mai rapidă creştere din UE
-În România exporturile au crescut exponenţial (avem un „boom” al exporturilor, datorat în special industriei fabricării de automobile *)
-România a avut un an foarte bun în agricultură.
-România dă semne de maturitate politică (climat politic stabil, guvern sprijjinit de o majoritate parlamentară solidă)
*Investiţiile Renault aduc profit. Dacia este în prezent compania cu cele mai mari câştiguri din România. Dacia Piteşti angajează mai mult de 10.000 de oameni/an, producând în jur de 350.000 de maşini/an. Dacia a anunţat pentru 2013 o creştere a veniturilor cu 45% faţă de anul trecut (2012).
România are o economie modernă, progresistă, cu un PIB pe cap de locuitor peste media UE, şomaj relativ scăzut şi un deficit bugetar mic.
Industria de energie şi de telecomunicaţii s-a liberalizat. Gradul de libertate economică în România a crescut semnificativ conform Indexului Libertăţii Economice pe 2014.
Reformele structurale şi transparenţa pieţei au transformat în România într-o ţară profund mai bună pentru mediul de afaceri/investitori/pentru a face afaceri.
Acum că graniţele s-au deschis, în loc să fugă spre Marea Britanie sau spre alte ţări occidentale în căutare de muncă, românii sunt bucuroşi să rămână în ţară. Guillermo Tolosa : „Românii văd că economia merge în direcţia corectă, prin urmare sunt mai puţin interesaţi să emigreze. Oamenii simt că România a lăsat trecutul în urmă şi că pot privi cu speranţă spre viitor”
Sectorul bancar s-a reformat. Următorul pas este de a reforma şi sectorul public. Cel puţin 10% din economia României încă este deţinută de stat (industria minieră, căile ferate, industria energetică, industria chimică, liniile aeriene). Guillermo Tolosa recomandă mai multe licitaţii publice, care să se dovedească profitabile pentru investitori şi care vor aduce totodată mai multă transparenţă şi control.
În 2013 au avut loc 2 mari listări la bursă, Romgaz strângând în jur 425 milioane de euro şi Nuclearelectrica strângând în jur de 64 milioane. Urmează listări ale Electrică şi Hidroelectrica.
România este o ţară bogată în resurse naturale, în special în resurse energetice. Pe de altă parte, practicând preţuri joase, România a fost ţinută până acum în afară pieţei de export. Guvernul pregăteşte o creştere graduală a preţurilor( realizată în 3 stagii lunare) pentru a se alinia la preţurile de pe piaţa europeană. Acest lucru va consolida economia României şi va duce la o creştere a gradului de ocupare a forţei de muncă.
Explorările din Marea Neagră în colaborare cu Exxon dar şi explorarea gazelor de şist cu sprijinul Chevron vor extinde bogăţia de hidrocarburi a României.
În contextul sancţiunilor economice împotriva Rusiei, resursele României s-ar putea dovedi o sursă de energie extrem de folositoare/utilă în viitor.
Spre deosebire de vecinii ei, Ucraina şi Bulgaria, România se bucură de stabilitate politică. România are un guvern care se bucură de o puternică susţinere parlamentară.