Administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere, a relatat sâmbătă Washington Post.
Ziarul a citat persoane anonime, familiare cu discuţiile, care au declarat că solicitarea oficialilor americani nu vizează împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul îşi menţine sprijinul altor naţiuni care se tem să alimenteze un război pentru mulţi ani de acum încolo.
Washington Post a declarat că discuţiile au ilustrat complexitatea poziţiei administraţiei Biden cu privire la Ucraina, în condiţiile în care oficialii americani au promis public că vor sprijini Kievul cu sume masive de ajutor „atât timp cât va fi nevoie”, sperând în acelaşi timp la o rezolvare a conflictului care a afectat puternic economia mondială şi a declanşat temeri de război nuclear.
Au sunat sirenele în Ucraina: Kievul a fost atacat aerian de Rusia
Ziarul a precizat că oficialii americani împărtăşesc evaluarea omologilor lor ucraineni potrivit căreia Putin nu este deocamdată serios în privinţa negocierilor, dar a recunoscut că interdicţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a discuta cu el a generat îngrijorare în unele părţi ale Europei, Africii şi Americii Latine, unde efectele războiului asupra costurilor alimentelor şi combustibilului sunt resimţite cel mai puternic.
„Oboseala Ucrainei este un lucru real pentru unii dintre partenerii noştri”, a declarat un oficial american anonim, citat de Washington Post.
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina va rămâne „neclintit şi nezdruncinat” după alegerile parlamentare de marţea viitoare de la mijlocul mandatului, scrie Reuters.
Documente bombă publicate de Washington Post. Zelenski ar fi sugerat aruncarea în aer a conductei ce leaga Rusia de Ungaria pentru a distruge industria premierului ungar Viktor Orban,
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a construit o imagine de om de stat calm şi calculat prin refuzul de a folosi armele pe care occidentul le furnizează pentru atacuri în interiorul Rusiei. Dar o serie de documente obţinute de publicaţia americană Washington Post dezvăluie că în spatele uşilor închise Zelenski este mult mai agresiv sugerând într-o discuţie chiar aruncarea în aer a unei importante conducte.
Anunţul de ultimă oră al lui Zelenski: „Ucraina va fi în UE. Ucraina va învinge şi va fi liberă”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a construit o imagine de om de stat calm şi calculat prin refuzul de a folosi armele pe care occidentul le furnizează pentru atacuri în interiorul Rusiei. Dar o serie de documente obţinute de publicaţia americană Washington Post dezvăluie că în spatele uşilor închise Zelenski este mult mai agresiv.
Documentele obţinute de Washington Post fac parte dintr-o scurgere mai amplă de secrete americane care a circulat pe platforma de mesagerie Discord. Ele dezvăluie un lider ucrainean cu instincte mult mai agresive care contrastează puternic cu imaginea sa cunoscută la nivel mondial. Informaţiile despre comportamentul lui Zelenski au fost culese prin intermediul comunicaţiilor digitale interceptate.
Pentagonul, unde liderii militari americani de rang înalt au fost informaţi cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor, potrivit publicaţiei americane.
În cadrul unei întâlniri de la sfârşitul lunii ianuarie, Zelenski a sugerat ca Ucraina „să efectueze lovituri în Rusia”, în timp ce deplasa trupe terestre ucrainene pe teritoriul inamic pentru a „ocupa oraşe de frontieră ruseşti nespecificate”, potrivit unui document etichetat „strict secret”. Scopul ar fi „să ofere Kievului o pârghie în discuţiile cu Moscova”, se arată în document.
În cadrul unei întâlniri de la jumătatea lunii februarie cu vicepremierul Iuliya Svrydenko, Zelenski a sugerat ca Ucraina să „arunce în aer” conducta Druzhba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. „Zelenski a subliniat că … Ucraina ar trebui să arunce în aer conducta şi să distrugă probabil industria premierului ungar Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc”, se arată în document.
De menţionat este că Ungaria face parte din NATO. În detalierea conversaţiei, oficialii serviciilor de informaţii americane spun că Zelenski „îşi exprima furia faţă de Ungaria şi, prin urmare, ar putea face ameninţări hiperbolice, fără sens”.
Numele Ucrainei este legat de presa occidentală de sabotarea gazoductului. The Washington Post: Ofiţer ucrainean a coordonat atacul asupra conductei Nord Stream 2
Un ofiţer de aramată ucrainean a coordonat atacul asupra gazoductului Nord Stream. Surse informate au declarat pentru publicaţia americană Washington Post că Roman Cervinski, un colonel din forţele de operaţiuni speciale ale Kievului, a fost o parte integrantă a operaţiunii de sabotare a conductei.
Nord Stream 1 şi 2 au fost atacate pe 26 septembrie 2022, dar Ucraina a negat cu tărie că ar fi implicată.