„Sancțiunile de astăzi urmăresc perturbarea rețelelor și metodelor folosite de guvernul Coreii de Nord pentru finanțarea programelor sale ilegale” din domeniul nuclear și al rachetelor balistice, a spus secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, citat de DPA.
Majoritatea celor 11 nord-coreeni supuși noilor sancțiuni sunt manageri de companii care locuiesc în China sau în Rusia, unde lucrează pentru societăți ce obțin materiale, tehnologii și finanțări pentru industria nord-coreeană de apărare, arată AFP.
Compania supusă sancțiunilor este Paeksol Trading Corporation, care exportă cărbune și minereu de fier în beneficiul regimului nord-coreean.
Statele Unite au cooperat cu China pentru ca Beijingul să oprească importul de cărbune din Coreea de Nord. Dar Paeksol a continuat să exporte cărbune prin intermediul unor societăți paravan din Dalian, oraș în nordul Chinei, scrie France Presse.
Citeşte şi Coreea de Nord a ratat un test balistic, anunţă Seulul
Sancțiunile anunțate vineri interzic orice fel de comerț al entităților americane cu respectivele persoane sau societăți și îngheață toate potențialele active sau bunuri ale acestora aflate sub jurisdicția SUA.
„Aceste sancțiuni subliniază angajamentul acestei administrații contra amenințării reprezentate de regimul lui Kim Jong-Un asupra Statelor Unite și aliaților noștri și în favoarea stabilității peninsulei coreene și a regiunii Asia-Pacific”, a adăugat Mnuchin, preluat de AFP, cerând partenerilor și aliaților SUA să ia măsuri similare.
Conform unui raport al ONU, obținut de AFP la finalul lunii februarie, Coreea de Nord evită sancțiunile cele mai dure impuse de Națiunile Unite utilizând intermediari sau societăți-paravan pentru a continua activitățile comerciale, în special cu Malaezia și China.