În total, 19 persoane şi cinci entităţi sunt vizate de sancţiuni, între care şi FSB (Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB) şi GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse).
Câţiva dintre cei vizaţi au fost inculpaţi în ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller în legătură cu ingerinţa Rusiei în campania prezidenţială din SUA din 2016.
‘Această administraţie răspunde la activităţile dăunătoare (…) ale Rusiei, inclusiv la încercarea de a interveni în alegerile americane’, a declarat ministrul finanţelor Steven Mnuchin.
Sancţiunile prevăd îngheţarea activelor persoanelor vizate şi interdicţia pentru companiile americane de a face afaceri cu acestea, potrivit Agerpres.
Ele sunt de asemenea un răspuns la mai multe atacuri cibernetice atribuite Rusiei de către Statele Unite, inclusiv încercarea de a penetra sistemul de distribuţie a energiei electrice, a declarat un oficial american.
Citeşte şi Statele Unite ale Americii au adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei
Congresul SUA a votat deja sancţiuni împotriva Rusiei, însă până acum Ministerul Finanţelor s-a limitat la publicarea, pe 30 ianuarie, a unei liste cu 200 de oficiali ruşi, fără a anunţa măsuri punitive imediate. Lipsa sancţiunilor concrete şi simpla publicare a unei liste au ridicat întrebări cu privire la voinţa reală a administraţiei Trump de a aplica aceste sancţiuni, potrivit Agerpres.
Anunţul sancţiunilor survine la scurt timp după difuzarea unei declaraţii comune a Londrei, Berlinului, Parisului şi Washingtonului, în opinia cărora responsabilitatea Moscovei este singura explicaţie plauzibilă pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie.