Câţi bani primesc românii care acceptă amplasarea antenelor de telefonie mobilă pe bloc. S-a vehiculat faptul că antenele de telefonie mobilă amplasate pe blocuri ar produce daune locuitorilor din cauza radiațiilor electromagnetice. Acestea ar putea provoca insomnii, dificultăţi de concentrare, de memorare, oboseală, dureri de cap, somn neodihnitor, tendința de îngrășare, până la scăderea fertilității şi impotenţă, dar și boli neurodegenerative. În România există reglementări și proceduri stricte pentru montarea antenelor de telefonie mobilă pe clădiri, menite să protejeze sănătatea publică și să asigure o dezvoltare urbanistică durabilă. Aceste reglementări sunt stabilite de autoritățile locale și naționale, iar operatorii de telefonie mobilă trebuie să respecte aceste reguli pentru a putea instala antene de telefonie mobilă. Astfel, autoritățile competente au stabilit limite și reguli stricte privind nivelul de expunere la aceste radiații, astfel încât să se asigure că acestea nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică.
Citeşte şi: Harta radiaţiilor. Ce radiaţii emit antenele în zona ta, află cât de expus eşti
Un român a lansat recent aceată temă pe pagina de Facebook Asociatii de proprietari din Romania : „Avem montată antenă Orange pe bloc și am dori să comparăm chiria încasată de noi (4200 euro/an) cu suma încasată de alte asociații”.
Răspunsurile au venit imediat, sumele încasare fiind diferite în funcţie de oraş şi de operator: „În medie chiria încasată este de 4.800 de euro”, „579 euro de la Orange”, „2.400 în Râmnicu-Vâlcea pe un an”, „300 €/ lună de la Digi”, „150 de la Digi și 200 de la Orange în Râmnicu-Vâlcea”, „1.200 lei lunar”.
Citeşte şi: Topul telefoanelor cu cele mai mari emisii de radiaţii
Alţii au avut altceva de reproşat: „Este normal să fie închiriat spațiul de la o scară de bloc? Nu trebuie acordul de la tot blocul?”, „Blocul are trei scări, la scara din mijloc este amplasată antena, doar ei încasează chirie, nu au aprobare de la tot blocul!”, „Suma de 4200 de euro / an este o sumă bunicică, în medie chiria încasată este de 4.800 de euro, acest lucru ține de cum s-a negociat. Eu am încheiat un contract cu RDS – RCS. Pentru închirierea suprafeței de 100 m.p. din terasa blocului, iar pentru reparația hidroizolației RDS – RCS îmi achită C/val pentru acea suprafață de 100 m.p. închiriată. Toată lumea comentează și dă cu presupusul că sunt radiații emise de aceste antene, fals, antenele sunt de G 3- G 4 și sunt antene de recepție a undelor electromagnetice. Aceste antene nu radiază. Vorbim de radiații la antenele G 5 care sunt antene emisie recepție. Aceste antene radiază atunci cînd trec pe emisie”, „Ca și cârcotaș, dacă aveai la ultimul etaj, nu puneai antena, garantat! Că ai avut fraieri, opinia mea, problema lor! Asta e valabil pentru salariații care cred că și-au luat bloc pe banii proprietarilor”.