Fructe și legume cu pesticide. Ce parte a lor este cea mai toxică, în ce mod ne putem proteja

Multe dintre fructele și legumele comercializate în România nu sunt 100 la sută ”curate”. La controale s-au descoperit reziduuri de pesticide care, chiar dacă sunt în limite legale, pot da probleme.
Irina Dumitrescu
06 oct. 2024, 08:15
Fructe și legume cu pesticide. Ce parte a lor este cea mai toxică, în ce mod ne putem proteja

La controale făcute de inspectorii sanitar-veterinari în supermarketuri și piețe au fost găsite fructe și legume care, chiar dacă aveau dacă reziduurile de pesticide în limite legale, s-a dovedit că nu sunt lipsite de risc, notează adevărul.

De pildă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a descoperit, după prelevarea de probe și analizarea acestora, reziduuri de pesticide la aproape un sfert dintre probele de legume și fructe. Potrivit sursei citate, la 10 dintre cele 44 de probe analizate au fost detectate reziduuri de pesticide sub limita maximă admisă, cele mai multe la lămâi și grapefruit.

„Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide. În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obținute au fost sub limitele maxime admise prevăzute de Reg. (CE) 396/2005”, a precizat DSVSA Olt.

Fructele și legumele testate erau din România sau importate din Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador ori Macedonia.

Citește și Se majorează indemnizația pentru creșterea copilului. Suma pe care mamele o primesc la al doilea copil

Medicii spun că, deși reziduurile depistate în anumite fructe și legume sunt în limite legale, aproape sigur nu consumăm un singur produs și, astfel, riscăm să avem probleme de sănătate.

Șefa secției Interne a Spitalului Județean Slatina, dr. Antoaneta Bucur, a precizat cu ce simptome se prezintă la spital mulți pacienți, după ce au mâncat fructe și legume. ”Am găsit destul de mulți pacienți în Urgență care ajung cu simptome gastrointestinale după consumul anumitor produse din piață. Au venit cu vărsături, cu crampe, scaune diareice și sindroame de deshidratare. Iarăși, după ce au consumat căpșuni, cu aceeași simptomatologie și cu erupții cutanate”, spune dr. Bucur.

Medicii susțin că, pe termen lung, alimentația poate fi responsabilă de apariția cancerului, în special din sfera gastro-intestinală. Cum anume? Ca urmare a consumului îndelungat de produse ultraprocesate sau de fructe și legume tratate excesiv. ”Cancere de stomac, cancere de colon, care nu au nicio legătură cu statusul ereditar al pacientului. Din familie nimeni n-a avut, are el. Și asta este o consecință destul de des întâlnită. Le găsești și nu știi de ce să le legi”, a explicat medicul.

Cum putem reduce riscul

Și totuși, putem limita riscurile date de fructe și legume care nu sunt 100 la sută ”curate”. Cel mai important este să le spălăm cu apă din abundență – un gest simplu, banal, dar foarte important în acest caz. Iar asta pentru că ”toxicul” prezent în fructe și legume ar fi cel mai prezent în coaja fructelor și legumelor.

”Acolo unde ne permite, să le luăm coaja, pentru că toxicul se găsește în proporție de 70-90 la sută în stratul exterior, în coajă. Merele le decojim, perele le decojim, nu le mai mâncăm cu coajă”, recomandă dr. Antoaneta Bucur.

Citește și Noul sortiment de pate care a dispărut din magazine, din cauza bacteriilor

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!