La controale făcute de inspectorii sanitar-veterinari în supermarketuri și piețe au fost găsite fructe și legume care, chiar dacă aveau dacă reziduurile de pesticide în limite legale, s-a dovedit că nu sunt lipsite de risc, notează adevărul.
De pildă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a descoperit, după prelevarea de probe și analizarea acestora, reziduuri de pesticide la aproape un sfert dintre probele de legume și fructe. Potrivit sursei citate, la 10 dintre cele 44 de probe analizate au fost detectate reziduuri de pesticide sub limita maximă admisă, cele mai multe la lămâi și grapefruit.
„Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide. În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obținute au fost sub limitele maxime admise prevăzute de Reg. (CE) 396/2005”, a precizat DSVSA Olt.
Fructele și legumele testate erau din România sau importate din Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador ori Macedonia.
Medicii spun că, deși reziduurile depistate în anumite fructe și legume sunt în limite legale, aproape sigur nu consumăm un singur produs și, astfel, riscăm să avem probleme de sănătate.
Șefa secției Interne a Spitalului Județean Slatina, dr. Antoaneta Bucur, a precizat cu ce simptome se prezintă la spital mulți pacienți, după ce au mâncat fructe și legume. ”Am găsit destul de mulți pacienți în Urgență care ajung cu simptome gastrointestinale după consumul anumitor produse din piață. Au venit cu vărsături, cu crampe, scaune diareice și sindroame de deshidratare. Iarăși, după ce au consumat căpșuni, cu aceeași simptomatologie și cu erupții cutanate”, spune dr. Bucur.
Medicii susțin că, pe termen lung, alimentația poate fi responsabilă de apariția cancerului, în special din sfera gastro-intestinală. Cum anume? Ca urmare a consumului îndelungat de produse ultraprocesate sau de fructe și legume tratate excesiv. ”Cancere de stomac, cancere de colon, care nu au nicio legătură cu statusul ereditar al pacientului. Din familie nimeni n-a avut, are el. Și asta este o consecință destul de des întâlnită. Le găsești și nu știi de ce să le legi”, a explicat medicul.
Și totuși, putem limita riscurile date de fructe și legume care nu sunt 100 la sută ”curate”. Cel mai important este să le spălăm cu apă din abundență – un gest simplu, banal, dar foarte important în acest caz. Iar asta pentru că ”toxicul” prezent în fructe și legume ar fi cel mai prezent în coaja fructelor și legumelor.
”Acolo unde ne permite, să le luăm coaja, pentru că toxicul se găsește în proporție de 70-90 la sută în stratul exterior, în coajă. Merele le decojim, perele le decojim, nu le mai mâncăm cu coajă”, recomandă dr. Antoaneta Bucur.
Citește și Noul sortiment de pate care a dispărut din magazine, din cauza bacteriilor