Fructe și legume cu pesticide. Ce parte a lor este cea mai toxică, în ce mod ne putem proteja

Multe dintre fructele și legumele comercializate în România nu sunt 100 la sută ”curate”. La controale s-au descoperit reziduuri de pesticide care, chiar dacă sunt în limite legale, pot da probleme.
Irina Dumitrescu
06 oct. 2024, 08:15
Fructe și legume cu pesticide. Ce parte a lor este cea mai toxică, în ce mod ne putem proteja

La controale făcute de inspectorii sanitar-veterinari în supermarketuri și piețe au fost găsite fructe și legume care, chiar dacă aveau dacă reziduurile de pesticide în limite legale, s-a dovedit că nu sunt lipsite de risc, notează adevărul.

De pildă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a descoperit, după prelevarea de probe și analizarea acestora, reziduuri de pesticide la aproape un sfert dintre probele de legume și fructe. Potrivit sursei citate, la 10 dintre cele 44 de probe analizate au fost detectate reziduuri de pesticide sub limita maximă admisă, cele mai multe la lămâi și grapefruit.

„Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide. În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obținute au fost sub limitele maxime admise prevăzute de Reg. (CE) 396/2005”, a precizat DSVSA Olt.

Fructele și legumele testate erau din România sau importate din Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador ori Macedonia.

Citește și Se majorează indemnizația pentru creșterea copilului. Suma pe care mamele o primesc la al doilea copil

Medicii spun că, deși reziduurile depistate în anumite fructe și legume sunt în limite legale, aproape sigur nu consumăm un singur produs și, astfel, riscăm să avem probleme de sănătate.

Șefa secției Interne a Spitalului Județean Slatina, dr. Antoaneta Bucur, a precizat cu ce simptome se prezintă la spital mulți pacienți, după ce au mâncat fructe și legume. ”Am găsit destul de mulți pacienți în Urgență care ajung cu simptome gastrointestinale după consumul anumitor produse din piață. Au venit cu vărsături, cu crampe, scaune diareice și sindroame de deshidratare. Iarăși, după ce au consumat căpșuni, cu aceeași simptomatologie și cu erupții cutanate”, spune dr. Bucur.

Medicii susțin că, pe termen lung, alimentația poate fi responsabilă de apariția cancerului, în special din sfera gastro-intestinală. Cum anume? Ca urmare a consumului îndelungat de produse ultraprocesate sau de fructe și legume tratate excesiv. ”Cancere de stomac, cancere de colon, care nu au nicio legătură cu statusul ereditar al pacientului. Din familie nimeni n-a avut, are el. Și asta este o consecință destul de des întâlnită. Le găsești și nu știi de ce să le legi”, a explicat medicul.

Cum putem reduce riscul

Și totuși, putem limita riscurile date de fructe și legume care nu sunt 100 la sută ”curate”. Cel mai important este să le spălăm cu apă din abundență – un gest simplu, banal, dar foarte important în acest caz. Iar asta pentru că ”toxicul” prezent în fructe și legume ar fi cel mai prezent în coaja fructelor și legumelor.

”Acolo unde ne permite, să le luăm coaja, pentru că toxicul se găsește în proporție de 70-90 la sută în stratul exterior, în coajă. Merele le decojim, perele le decojim, nu le mai mâncăm cu coajă”, recomandă dr. Antoaneta Bucur.

Citește și Noul sortiment de pate care a dispărut din magazine, din cauza bacteriilor

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte