Pentru cei mai multi dintre noi, o zi libera in plus ar insemna mai mult timp de petrecut cu familia si prietenii, mai mult timp pentru a explora lumea in care traim, mai mult timp pentru relaxare, departe de presiunile vietii de angajat sau ale celui aflat pe piata muncii.
Intr-o vreme in care trebuie sa ne micsoram mult emisiile de carbon, instituirea unui weekend de trei zile ar fi cea mai simpla si mai eleganta cale de a face economia mai prietenoasa cu mediul. O saptamana de munca mai scurta ar insemna si un trafic mai lejer, fara ambuteiaje.
Exista precedent, cu rezultate pozitive, verificabile
Acest lucru s-a intamplat in trecut, in 2007, cand statul american Utah a redefinit saptamana de munca pentru angajatii de stat, facand ca lunea si joia acestia sa aiba un program mai lung de munca, astfel incat vinerea sa nu mai fie zi de job. In primele 10 luni, statul a economisit 1,8 milioane de dolari din costurile energiei electrice.
Unele companii deja au imbratisat aceasta ideologie. Amazon, de exemplu, a trecut recent la saptamana de munca de patru zile, scrie ziare.com.
Schimbarea asteptarilor noastre, esentiala
Experimentul a fost abandonat in 2011, dupa ce locuitorii s-au plans ca nu au acces la servicii vinerea. Schimbari precum cele enumerate mai sus ar trebui sa fie acompaniate de o modificare a asteptarilor noastre, in asa fel incat vinerea sa devina o a treia zi de weekend si nu doar o zi din saptamana in care nu muncim.
Daca ceea ce s-a intamplat in Utah ar fi generalizat la nivelul unei intregi tari, s-ar face mari pasi inspre o economie mai putin nociva mediului inconjurator.
Beneficii pe toate planurile
Ar fi insa si alte beneficii. Ar fi imbunatatit echilibrul dintre munca si viata personala, sanatatea noastra mintala ar fi mai buna, la fel cea generala, starea noastra de bine, per total. Am putea sa ne concentram mai mult pe actvitatile din sfera sociala, sa ne ingrijim mai mult de copii si batrani, sa ne implicam mai mult in comunitatile in care traim, arata cotidianul britanic.
Citeşte şi Încă o zi de sărbătoare pentru români! Vezi când ar putea fi
Experimentele din Suedia, in 2015, in care angajati ai mai multor companii au muncit mai putine ore, au aratat ca mai putini salariati s-au imbolnavit, iar producativitatea a crescut.
In loc sa cream mai mult, am putea sa fim mai eficienti din punct de vedere economic, sa avem mai mult timp liber si consumuri mai mici cu energia. Una dintre urmari ar fi un mediu inconjurator mai bun, mai sigur pentru toata lumea, pe termen lung.