”Mai multe personalități politice și înalți funcționari francezi au fost ascultați în ultimii ani”, menționează Liberation și Mediapart, referindu-se la actualul comisar european Pierre Moscovici, ministru al economiei în perioada mai 2012 — august 2014, și la François Baroin, ministru al bugetului și ulterior al economiei între martie 2010 și mai 2012.
Mediapart citează o convorbire avută în iulie 2012 de ministrul economiei francez din acea vreme, Pierre Moscovici, cu un senator socialist. Contactat de Mediapart, Moscovici s-a declarat ”profund șocat” de aceste dezvăluiri.
De asemenea, este amintit faptul că NSA a practicat un ”spionaj economic masiv în Franța”, site-ul Mediapart punând sub semnul întrebării anumite ”contracte comerciale pierdute de companiile franceze”.
Conform site-ului Wikileaks, acțiunile de spionaj ale serviciilor de informații americane au vizat domenii precum telecomunicațiile, producția de electricitate, petrolul, energia nucleară și energia regenerabilă, tehnologiile de protecție a mediului și sănătatea.
”NSA urma să intercepteze toate negocierile și toate contractele societăților franceze estimate la cel puțin 200 de milioane de dolari”, adaugă Wikileaks.
Citeşte şi WikiLeaks, dezvăluiri EXPLOZIVE: SUA au interceptat comunicaţiile a trei preşedinţi francezi
La rândul său, publicația Liberation estimează că ”niciodată dovada unui spionaj economic masiv în Franța, orchestrat la cel mai înalt nivel de statul american, nu a fost stabilită atât de clar”.
Săptămâna trecută, presa franceză a publicat documente furnizate de site-ul Wikileaks potrivit cărora serviciile secrete americane au spionat în ultimii zece ani Palatul Elysée (sediul președinției franceze), ministerele de Interne, de Externe, al Justiției și al Apărării, Adunarea Națională, precum și mai multe ambasade, cu ajutorul unei instalații de interceptare a comunicațiilor, amplasată pe acoperișul ambasadei SUA la Paris.
Instalații similare, aparținând Special Collection Service (SCS) — o unitate comună a NSA și CIA, ar mai exista în alte circa 80 de state, dintre care 19 în Europa, în orașe precum Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena și Varșovia.