„Winnie-the Pooh” şi „Alice în Ţara Minunilor”, pe lista cărţilor interzise copiilor în America

Volume precum "Winnie-the Pooh", "Alice în Ţara Minunilor" şi "Jurnalul Annei Frank" se regăsesc în Topul 15 al celor mai cunoscute cărţi clasice pentru copii care au fost interzise în Statele Unite ale Americii, informează buzzfeed.com, potrivit Mediafax.
Romania TV
25 sept. 2013, 16:05

Prezentăm mai jos Topul 15 al celor mai cunoscute cărţi pentru copii care au fost interzise la un moment dat în Statele Unite:

1) „Where’s Waldo?”, de Martin Handford – Publicat în 1987, acest volum a fost interzis, apoi republicat, întrucât în desenul de pe coperta ediţiei iniţiale se regăsea silueta unei femei care făcea plajă topless.

2) „The Giving Tree”, de Shel Silverstein – În 1988, acest volum a fost interzis într-o bibliotecă din Colorado întrucât era considerat „sexist”. A fost boicotat, totodată, de mai multe şcoli americane care susţineau că această carte „incriminează agenţiile de exploatare a fondurilor forestiere”.

3) „Winnie-the-Pooh”, de A.A. Milne – Animalele care vorbesc sunt considerate uneori „o insultă la adresa lui Dumnezeu”, iar, în 2006, această carte a fost interzisă în anumite regiuni din Statele Unite. Mai multe instituţii din Turcia şi din Marea Britanie au interzis la rândul lor acest volum, afirmând că personajul Piglet este ofensator pentru musulmani. Alte instituţii au afirmat că volumul are anumite trimiteri la adresa nazismului.

4) „James and the Giant Peach”, de Roald Dahl – În 1999, cartea a fost interzisă într-o şcoală generală din statul Texas pentru că în textul ei se regăsea cuvântul „fund”.

5) „Harriet the Spy”, de Louise Fitzhugh – În 1983, volumul a fost interzis în mai multe şcoli, fiind considerat „un exemplu rău pentru copii”. A fost criticat şi sub motivul că „îi învaţă pe copii să mintă, să spioneze, să răspundă obraznic şi să înjure”.

6) „Anne Frank: The Diary of a Young Girl”, de Anne Frank – Apărută în 2010 pentru a marca a 50-a aniversare a volumului, printr-o ediţie de lux, cartea a fost interzisă într-o şcoală din statul Virginia din cauza „conţinutului sexual şi a tematicii homosexuale”. În plus, cartea a fost anterior interzisă în mai multe şcoli americane pentru că era considerată „prea deprimantă”. Recent, în mai 2013, o mamă din Michigan a încercat să obţină în justiţie interzicerea volumului din cauza „tendinţelor sale pornografice”.

7) „Bridge to Terabithia”, de Katherine Paterson – În 1996, cartea a fost interzisă în mai multe şcoli din Pennsylvania, fiind acuzată că promovează „blasfemia, lipsa de respect faţă de adulţi şi o elaborată lume fantastică care duce la confuzie”. Cartea a fost interzisă în alte şcoli pentru folosirea expresiilor „Oh Lord” şi „Lord”.

8) „Charlotte’s Web”, de E.B. White – La fel ca volumul „Winnie-the-Pooh”, această carte a fost interzisă în 2006 în statul Kansas din cauza faptului că animalele care vorbesc erau considerate „o insultă la adresa lui Dumnezeu”.

9) „Alice în Ţara Minunilor”, de Lewis Carroll – S-ar părea că există referiri la fantezii sexuale şi la masturbare în această carte, apărută în 1900, motiv pentru care ea a fost interzisă în şcolile din New Hampshire. De la acea interdicţie iniţială, cartea a fost criticată de mii de alte instituţii, iar în anii ’60 a fost acuzată că ar promova folosirea drogurilor de către copii.

10) „Where the Wild Things Are”, de Maurice Sendak – Cartea, apărută în 1963, a fost interzisă la început în aproape toate statele sudiste aproape imediat după publicare şi, de atunci, este criticată în mod constant pentru faptul că ar promova „vrăjitoria şi evenimentele supranaturale”.

11) „The Lorax”, de Dr. Seuss – O şcoală districtuală din California a interzis această carte, în 1989, considerând că „penalizează industria de exploatare forestieră” şi că îi învaţă pe copii să urască exploatările forestiere.

12) „Green Eggs and Ham”, de Dr. Seuss – Cartea a fost interzisă în California, unde era acuzată că promovează „seducţia homosexuală”. A fost interzisă şi în China, pentru „marxism timpuriu”, din 1965 şi până la moartea lui Dr. Seuss în 1991.

13) „Charlie şi fabrica de ciocolată”, de Roald Dahl – O bibliotecă din Colorado a interzis cartea, considerând că aceasta promovează „o proastă filosofie de viaţă”. În plus, de la publicarea sa în 1964, volumul a fost acuzat că a comparat personajele Oompa Loompa cu locuitorii din Africa. Descrierile acestor personaje a fost schimbate ulterior în ediţia revizuită din 1988.

14) „Vrăjitorul din Oz”, de L. Frank Baum – Toate bibliotecile publice din Chicago au interzis această carte, apărută în 1928, din cauza influenţei sale „lipsite de religiozitate” şi a faptului că „descrie femei în roluri de conducători puternici”. În 1957, Biblioteca Publică din Detroit a interzis volumul, considerând că acesta „nu are nicio valoare pentru copiii din zilele noastre”.

15) „Brown Bear, Brown Bear, What do you see?”, de Bill Martin Jr. – În 2010, Consiliul de stat pentru educaţie din Texas a interzis pentru scurt timp acest volum ilustrat, apărut în 1967, după ce l-a confundat pe autorul ei, Bill Martin Jr., cu filosoful Bill Martin, autorul volumului „Ethical Marxism: The Categorical Imperative of Liberation”.

Bonus: Dicţionarul Merriam-Webster – În 2010, a 10-a ediţie a celebrului dicţionar a fost interzis în mai multe şcoli din California întrucât a inclus definiţia termenului „sex oral”.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Ce să pui în cafeaua de dimineață în loc de zahăr sau miere. Ingredientul banal care îi taie gustul amar și care are foarte puține calorii
Capital.ro
Adevărul despre moartea Elodiei Ghinescu. Dan Diaconescu a dezvăluit totul după ani de zile
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Un vortex polar ajunge în România. Zonele în care va ninge abundent
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Un autobuz STB a luat foc azi dimineață în București! Ce s-a întâmplat cu pasagerii. Pompierii au intervenit de urgență
Cancan.ro
Roman Babițchi, soțul Monalisei, acuzații GRAVE la adresa salonului de înfrumusețare: Asta nu era procedura Morpheus. Au încercat să ascundă crima
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. I-au blocat planul cu care câștiga România: Asta-i soluția!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Pictură de tineret a lui Adrian Ghenie scoasă la licitație alături de portrete ale lui Ion Iliescu
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)