Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală și de Est și principal operator pe piața din România, a transmis un mesaj îngrijorător pasagerilor, pe care îi sfătuiește să treacă și pe la ghișeul din aeroport pentru a face check-in fizic altfel e posbil să nu mai poată urca în avion.
Motivul pentru care procedura de check-in online nu mai îndeajuns, îl constituie modificarea reglementărilor internaționale de călătorie, care au devenit mai stricte și impun călătorilor să ajungă la aeroport mai devreme pentru ca toate documentele să poate fi verificate fizic.
„Wizz Air încurajează pasagerii să realizeze check-in-ul la aeroport cu cel puțin două ore înaintea plecării și să viziteze ghișeul pentru check-in, chiar dacă au realizat deja check-in-ul online. În urma sosirii la aeroport, pasagerii ar trebui să se îndrepte direct către ghișeul de check-in al Wizz Air, unde personalul de handling al companiei aeriene va verifica dacă pasagerul are certificatul/ele, permisul/ele și rezultatul negativ al testului COVID, precum și formularul de înregistrare online aferent, solicitat de țara de destinație. Dacă aceste documente sunt valide, Wizz Air va emite un nou permis de îmbarcare, care le va permite pasagerilor să se îmbarce. Dacă pasagerul nu poate prezenta toate documentele solicitate, compania aeriană este obligată să refuze transportul, întrucât pasagerul riscă să nu fie acceptat în țara gazdă. Nerespectarea acestor reglementări va rezulta în penalități atât pentru pasager, cât și pentru compania aeriană”, este declarația oficială a companiei Wizz Air, conform Profit.ro.
Ţara noastră a generat un profit brut înainte de dobânzi (EBIT) de circa 123,6 milioane de euro pentru Wizz Air în anul financiar încheiat în martie, ceea ce reiese că a fost cea mai proftabilă țară pentru companie. După România s-au situat, în funcție de rezultatul EBIT, Polonia (97,2 milioane de euro) și Marea Britanie (70,7 milioane de euro).
Aeroportul Luton din Regatul unit a fost cel care a adus cel mai mare profit pentru Wizz Air, pe locul al doilea situându-se Henri Coandă (București). Aeroportul din Otopeni a reuşit să aducă operatorului low-cost un profit de peste 43 de milioane de euro. Pe locul al treilea s-a situat Aeroportul Internațional Cluj, zborurile de pe acesta aducând companiie un profit de 30,76 milioane de euro.
Wizz Air a avut în perioada aprilie 2019-martie 2020 un flux de 3,96 milioane de pasageri de pe aeroportul Henri Coandă și 1,96 milioane de pasageri de pe aeroportul din Cluj.
„Wizz Air a operat din România, în perioada analizată (aprilie 2019-martie 2020), pe 159 de rute, printr-o rețea de 10 aeroporturi locale. Cele mai populare rute au fost București-Luton și Cluj-Luton. De luna aceasta, compania a inclus al 11-lea aeroport în rețeaua sa din România, Bacău. Aeroportul din Bacău a devenit și a șaptea bază a Wizz Air din țară.