Reprezentanţii companiei Wizz Air afirmă, în contextul întârzierilor sau anulărilor curselor aeriene, că pasagerii au dreptul la vouchere pentru apă şi alimente, în cazul unor întârzieri mai mari de două ore. Atunci când ei sunt nevoiţi să aştepte mai mult de cinci ore, pot cere reprogramarea zborului sau rambursarea. Compania aminteşte că, în cazul curselor anulate sau redirecţionate, asigură cazarea pasagerilor peste noapte.
Wizz Air a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, clarificări pentru pasagerii ale căror zboruri au suferit, în ultima perioadă, întârzieri semnificative sau anulări.
Astfel, Wizz Air aminteşte că, în cazul întârzierilor care au rezultat într-o aşteptare de peste cinci ore, pasagerii au posibilitatea, prin intermediul call center-ului, să solicite reprogramarea zborului, în limita locurilor disponibile, să primească rambursarea a 120% din tariful iniţial achitat, sub formă de WIZZ credit pentru rezervările viitoare, sau să le fie rambursată valoarea integrală a biletului.
În cazul anulărilor, pasagerii au aceleaşi opţiuni de reprogramare sau rambursare, pe care le pot accesa online. Pasagerii afectaţi de anulări îşi pot reprograma călătoria online gratuit pe zboruri ulterioare, în limita locurilor disponibile, accesând contul Wizz Air, conform instrucţiunilor comunicate în notificarea trimisă prin e-mail. Pasagerii care au nevoie de asistenţă pentru reprogramarea zborului Wizz Air pot contacta Centrul telefonic pentru asistenţă specială şi solicita ajutor la numărul de telefon cu tarif normal, indicat pentru fiecare ţară.
Reprezentanţii companiei susţin că pasagerii afectaţi de întârzieri semnificative sau de anulări sunt informaţi cu privire la orice modificare a zborului prin intermediul aplicaţiei mobile, prin SMS şi e-mail şi pot obţine asistenţă de la agenţii de handling din aeroport responsabili de zborul respectiv.
”De asemenea, compania aeriană recomandă rezervarea biletelor direct la Wizz Air, pentru a primi în timp util toate informaţiile necesare despre posibilele modificări şi ce acţiuni pot întreprinde pentru zborurile lor afectate, dar şi pentru a beneficia de soluţiile self-service rapide şi disponibile non-stop, aflate la dispoziţia pasagerilor”, scrie în comunicat.
Totodată, în conformitate cu legislaţia europeană şi politica companiei, Wizz Air asigură cazarea peste noapte a pasagerilor într-un hotel, în cazul zborurilor anulate sau redirecţionate către o altă destinaţie decât cea iniţială, precum şi transferul pasagerilor între aeroport şi hotel. Atunci când următorul zbor Wizz Air către destinaţia iniţială este efectuat la o dată ulterioară, pasagerilor le este asigurată cazarea pentru zilele premergătoare zborului respectiv. În cazul reprogramării zborului şi achiziţionării unui nou bilet de la un alt operator aerian, pasagerilor le este asigurată cazarea pentru o singură noapte.
În cazul în care disponibilitatea redusă şi imposibilitatea agenţilor de handling de a găsi camere de hotel nu permit cazarea pasagerilor, aceştia sunt informaţi printr-un e-mail că pot căuta soluţii de cazare pe cont propriu, având ulterior opţiunea să solicite pe website-ul companiei aeriene restituirea sumei achitate, într-o valoare rezonabilă, pe baza documentelor care atestă rezervarea camerei(lor) de hotel.
De asemenea, în cazul întârzierilor mai mari de două ore, pasagerii au dreptul la vouchere pentru apă şi alimente cu o valoare proporţională cu durata întârzierii.
”În situaţia perturbării operaţiunilor, cauzele pot fi de natură obiectivă (condiţii meteo, greve ale personalului aeroportuar sau ale controlorilor de trafic aerian, bird strikes, probleme de handling cu bagajele sau lipsa de personal la nivelul agenţilor de handling, probleme în fluxul de verificare de securitate etc.) sau subiectivă (verificările tehnice neplanificate, blocaje operaţionale etc.). În momentul când apare o situaţie neprevăzută, fie de natură subiectivă, fie obiectivă, Wizz Air face întotdeauna eforturi pentru a limita întârzierile şi pentru a evita anularea unui zbor. Întârzierea sau anularea oricărui zbor este ultima decizie luată după ce toate eforturile posibile au fost depuse pentru operarea normală a zborului respectiv. Prioritatea companiei este siguranţa pasagerilor, a echipajelor şi a aeronavelor sale”, mai scrie în comunicatul companiei.
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, a declarat, luni, despre cazurile de curse aeriene anulate în ultimul moment, că dacă este vorba zboruri anulate de companii care nu îşi desfăşoară activitatea comercială pe teritoriul României, Autoritatea este legată de mâini şi picioare şi nu are altă cale decât notificarea prin Centrul European al Consumatorilor. El a precizat că încă de anul trect, într-o discuţie cu Comisia Europeană şi cu comisarul european pe justiţie şi protecţia consumatorului, a arătat că este nevoie de o structură operativă europeană.
Ce trebuie să faci dacă ți-a fost anulat zborul? Multe persoane s-au confruntat cu anulări, ori cu întârzieri poate și mai mari de trei ore. Adevărul este însă că fiecare pasager are drepturile sale, deși puțini le cunosc.
Ce faci dacă ți-a fost anulat zborul ori avionul are o întârziere de peste trei ore? Primul lucru care trebuie menționat e faptul că Regulamentul nr. 261/2004 al Consiliului European și al Parlamentului European stabilește clar drepturile pasagerilor de pe liniile aeriene.
Astfel, dacă zborul tău întârzie, în funcție de numărul e ore în care ai așteptat, există câteva reguli clare. Astfel, dacă avionul tău întârzie mai mult de două ore, pasagerii trebuie să primească mese, dar și băuturi răcoritoare.
De asemenea, aceștia au dreptul la două apeluri telefonice gratuite, ori la două mesaje text, e-mail, ori fax. Iar în cazul în care avionul întârzie mai mult, iar zborul este reprogramat pentru a doua zi, pasagerii trebuie să beneficieze de cazare, dar și de transport până la cazare și la aeroport înapoi, în mod gratuit.
În cazul unei întârzieri de cel puțin cinci ore, clienții au de asemenea drepturi. Aceștia pot opta pentru rambursarea costului integral al biletului. Mai mult de atât, pot opta și pentru un zbor de retur la punctul de plecare inițial.
Un alt lucru interesant pe care trebuie să îl știi dacă ți s-a anulat zborul sau a întârziat avionul e legat de ora la care ajungi la destinație. Dacă avionul aterizează cu trei ore peste ora programată, atunci poți să soliciți compensații.
Să aflăm ce se întâmplă și dacă ți-a fost anulat zborul. La fel ca și în cazul în care avionul întârziere, ai dreptul la mese, băuturi răcoritoare, cazare, dar și transport între aeroport și cazare. De asemenea, poți efectua apeluri telefonice gratuite, ori să trimiți mesaje text gratuite sau e-mailuri.
În ceea ce privește dreptul la rambursarea costului biletului, aici există un termen de șapte zile. Mai mult de atât, deși puțini știu, în cazul în care ți-a fost anulat zborul, poți să soliciți despăgubiri. Iar sumele pot ajunge chiar și până la 600 de euro.
Conform regulamentului menționat anterior, poți solicita despăgubiri de 250 de euro pentru orice zbor de 1.500 de kilometri sau mai puțin. De asemenea, pot fi solicitate despăgubiri de 400 de euro pentru u toate zborurile în interiorul UE de peste 1 500 km și pentru toate celelalte zboruri cuprinse între 1 500 și 3 500 km.
Există și posibilitatea de a cere despăgubiri de 600 de euro. Acest lucru se aplică la toate zborurile care nu intră sub incidența punctelor precedente. Când primești totuși banii dacă ți-a fost anulat zborul?
Trebuie spus că această despăgubire se plătește doar atunci când pasagerul nu a fost informat în prealabil cu privire la anularea zborului. De asemenea, poate dura ceva timp până când banii ajung la destinatar, în funcție de compania aeriană aleasă.