Frunzele de dafin sunt foarte mult folosite de români în prepararea diferitelor mâncăruri. În afara faptului că dau o savoare aparte preparatelor, ele au și alte întrebuințări, mai puțin cunoscute. De exemplu, este recomandat să pui frunze de dafin în frigider pentru a avea, în permanență, un miros plăcut în interiorul acestuia.
Dafinul este una dintre plantele cu cele mai puternice arome, astfel încât este suficient să pui doar câteva frunze în frigider și vei scăpa rapid de mirosurile neplăcute.
Pentru interiorul frigiderului, dafnnul nu este, însă, singura soluție pentru a elimina mirosurile mai puțin plăcute. Ca alternativă, pot fi folosite boabe de cafea, care au și ele această calitate, de a elimina aromele neplăcute din frigider. Un alt element de ajutor în acest sens poate fi bicarbonatul de sodiu, lăsat în frigider, într-un recipient plasat pe raftul cel mai înalt.
Grație faptului că dafinul este o plantă puernic aromată, nu doar frunzele, în stare naturală, au un efect benefic în eliminarea mirosurilor neplăcute, ci și infuziile din această plantă. După ce fierbi frunzele, pui soluția obținută într-un recipient deschis, în interiorul frigiderului și problema este rezolvată.
Mai mult, frunzele de dafin sunt recomandate nu doar pentru a menține un miros plăcut în frigider, ci și în alte spații din casă. Dacă le plasezi în sertare sau dulapuri vei scăpa și de insecte, acestea fiind îndepărtate de mirosul înțepător al dafinului.
Citește și Laptele de cartofi, elixirul din cămară. Reţeta uitată cu beneficii extraordinare pentru organism
Dincolo de ajutorul pe care dafinul îl poate acorda în privința eliminării mirosurilor neplăcute, el are și o sumedenie de proprietăți. Frunzele de dafin și-au demonstrat eficiența în combaterea unor simptome de balonare, indigestie, dar și flatulență, grație proprietăților antioxidante pe care le dețin.
De asemenea, ceaiurile și infuziile de dafin sunt printre cele mai recomandate remedii în cazul durerilor abdominale.
Dincolo de aceste propietăți curative, frunzele de dafin au și un rol esențial în prepararea unor produse delicioase, ele find folosite destul de des, în special în bucătăria mediteraneană, tocmai grație savorii pe care o dau mâncării.