World Wide Web – a 30-a aniversare a World Wide Web, surpriză de la Google

World Wide Web este subiectul celui mai nou doodle de la Google, iar gigantul din Mountain View vrea să-ți amintească de aniversarea internetului, așa acum îl știm astăzi. RomaniaTV.net vă prezintă istoria World Wide Web, la a 30-a aniversare.
Romania TV
12 mart. 2019, 16:42
World Wide Web - a 30-a aniversare a World Wide Web, surpriză de la Google

Marți, 12 martie, se împlinesc 30 de ani  de când omul de știință britanic Tim Berners-Lee a lansat lucrarea “Information Management: A Proposal” – „Managementul informației: O propunere”, care a marcat crearea World Wide Web, omniprezentul „www” de pe calculatoarele conectate la internet. Compania Google, o afacere de 136 de miliarde de dolari pe an, în ziua de azi, sărbătorește www printr-un „doodle” omagial pe motorul său de căutare.

Astăzi, 12 martie 2019, World Wide Web împlinește 30 de ani. În martie 1989, la Centrul European de Cercetări Nucleare – CERN din Geneva, Elveția s-au pus bazele internetului format din pagini web. ”Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989. Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.”, conform Wikipedia.

Într-o scrisoare publicată luni, Berners-Lee a semnalat oportunităţile create de web, care permite grupurilor marginalizate să aibă o voce şi face viaţa cotidiană mai simplă. Însă el a avertizat că „de asemenea, a creat oportunităţi pentru escroci, a dat o voce celor care propagă ură şi face ca tot felul de infracţiuni să fie mai uşor de comis”.

Deși se celebrează începutul World Wide Web pornind din 12 martie 2019, primul prototip în format exclusiv text a ajuns ”online” câțiva ani mai târziu, la finele lunii noiembrie 1991. La momentul respectiv, a fost organizată o demonstrație publică pentru această tehnologie inovativă. 

În 1994, CERN și universitatea M.I.T. din Michigan, Illionois au format Consorțiul World Wide Web. Acesta are ca obiectiv dezvoltarea web-ului, standardizarea protocoalelor folosite online și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee, considerat fondatorul WWW, a devenit directorul acestui consorțiu. M.I.T. coordonează partea americană a consorțiului, în timp ce partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

În faza inițială de dezvoltare, Berners-Lee și echipa sa de WWWC au dezvoltat cele patru componente fundamentale pentru funcționarea, găzduirea și accesarea paginilor web. La bază se află protocolul HTTP pe care îl folosim și astăzi într-o formă semnificativ mai sigură – HTTPS. Crearea site-urilor se făcea în limbajul de programare HTML dezvoltat doar în acest scop. Primul server web și un browser de internet au fost de asemenea dezvoltate de către World Wide Web Consortium.

www reprezintă totalitatea site-urilor / documentelor și informaților de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet, dacă e să ne luăm după definiția existentă acum pe Wikipedia, la rândul său o resursă care din anul 2001 a îmbogățit internetul și a ajutat publicul larg să cunoscă și să învețe (și mai ales să învețe să cunoască).

Tot aici scrie că www a fost inventat la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveția.Propunerea inițială, făcută de Tim Berners-Lee, a fost  de creare a unei colecții de documente având legături între ele. savantul britanic voia să rezolve problemele de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.

Primul prototip al acestei colecții (mai întâi în format de text simplu) avea să apară puțin înainte de decembrie 1991, când s-a făcut prima lui demonstrație publică. Studiul a fost continuat prin apariția primei aplicații grafice Mosaic, în februarie 1993, realizată de cercetătorul Marc Andreessen de la centrul universitar National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din orașul Urbana-Champaign din statul american Illinois.

În 1994 CERN și MIT au format Consorțiul World Wide Web, care are drept obiectiv dezvoltarea webului, standardizarea protocoalelor și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee a devenit directorul acestui consorțiu. MIT coordonează partea americană a consorțiului, iar partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

World Wide Web a devenit aproape sinonim cu Internetul, deși nu trebuie confundate. Cei care au studiat fenomenul nu s-au pus de acord cu toții asupra momentului în care se poate spune că a pornit Internetul.

Noroc cu Wikipedia în română, unde sunt enumerate 3 momente-cheie ale apariției Internetului:

  • 1969 –  momentul când ARPANET a conectat calculatoarele de la Stanford Research Institute, University of California Los Angeles, University of California Santa Barbara și University of Utah.
  • Alți autori, printre care și Tim Berners-Lee, consideră ca dată de naștere a Internetului anul 1974, momentul despărțirii părții academice de cercetările militare, odată cu constituirea rețelei Telenet de către firma Bolt, Beranek&Newman.
  • 1982 – când este folosit prima oară termenul de Internet și când Bob Kahn, Vint Cerf și alții definesc și implementează protocolul TCP/IP – considerat limbajul de comunicație al Internetului.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii