World Wide Web – a 30-a aniversare a World Wide Web, surpriză de la Google

World Wide Web este subiectul celui mai nou doodle de la Google, iar gigantul din Mountain View vrea să-ți amintească de aniversarea internetului, așa acum îl știm astăzi. RomaniaTV.net vă prezintă istoria World Wide Web, la a 30-a aniversare.
Romania TV
12 mart. 2019, 16:42
World Wide Web - a 30-a aniversare a World Wide Web, surpriză de la Google

Marți, 12 martie, se împlinesc 30 de ani  de când omul de știință britanic Tim Berners-Lee a lansat lucrarea “Information Management: A Proposal” – „Managementul informației: O propunere”, care a marcat crearea World Wide Web, omniprezentul „www” de pe calculatoarele conectate la internet. Compania Google, o afacere de 136 de miliarde de dolari pe an, în ziua de azi, sărbătorește www printr-un „doodle” omagial pe motorul său de căutare.

Astăzi, 12 martie 2019, World Wide Web împlinește 30 de ani. În martie 1989, la Centrul European de Cercetări Nucleare – CERN din Geneva, Elveția s-au pus bazele internetului format din pagini web. ”Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989. Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.”, conform Wikipedia.

Într-o scrisoare publicată luni, Berners-Lee a semnalat oportunităţile create de web, care permite grupurilor marginalizate să aibă o voce şi face viaţa cotidiană mai simplă. Însă el a avertizat că „de asemenea, a creat oportunităţi pentru escroci, a dat o voce celor care propagă ură şi face ca tot felul de infracţiuni să fie mai uşor de comis”.

Deși se celebrează începutul World Wide Web pornind din 12 martie 2019, primul prototip în format exclusiv text a ajuns ”online” câțiva ani mai târziu, la finele lunii noiembrie 1991. La momentul respectiv, a fost organizată o demonstrație publică pentru această tehnologie inovativă. 

În 1994, CERN și universitatea M.I.T. din Michigan, Illionois au format Consorțiul World Wide Web. Acesta are ca obiectiv dezvoltarea web-ului, standardizarea protocoalelor folosite online și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee, considerat fondatorul WWW, a devenit directorul acestui consorțiu. M.I.T. coordonează partea americană a consorțiului, în timp ce partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

În faza inițială de dezvoltare, Berners-Lee și echipa sa de WWWC au dezvoltat cele patru componente fundamentale pentru funcționarea, găzduirea și accesarea paginilor web. La bază se află protocolul HTTP pe care îl folosim și astăzi într-o formă semnificativ mai sigură – HTTPS. Crearea site-urilor se făcea în limbajul de programare HTML dezvoltat doar în acest scop. Primul server web și un browser de internet au fost de asemenea dezvoltate de către World Wide Web Consortium.

www reprezintă totalitatea site-urilor / documentelor și informaților de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet, dacă e să ne luăm după definiția existentă acum pe Wikipedia, la rândul său o resursă care din anul 2001 a îmbogățit internetul și a ajutat publicul larg să cunoscă și să învețe (și mai ales să învețe să cunoască).

Tot aici scrie că www a fost inventat la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveția.Propunerea inițială, făcută de Tim Berners-Lee, a fost  de creare a unei colecții de documente având legături între ele. savantul britanic voia să rezolve problemele de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.

Primul prototip al acestei colecții (mai întâi în format de text simplu) avea să apară puțin înainte de decembrie 1991, când s-a făcut prima lui demonstrație publică. Studiul a fost continuat prin apariția primei aplicații grafice Mosaic, în februarie 1993, realizată de cercetătorul Marc Andreessen de la centrul universitar National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din orașul Urbana-Champaign din statul american Illinois.

În 1994 CERN și MIT au format Consorțiul World Wide Web, care are drept obiectiv dezvoltarea webului, standardizarea protocoalelor și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee a devenit directorul acestui consorțiu. MIT coordonează partea americană a consorțiului, iar partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

World Wide Web a devenit aproape sinonim cu Internetul, deși nu trebuie confundate. Cei care au studiat fenomenul nu s-au pus de acord cu toții asupra momentului în care se poate spune că a pornit Internetul.

Noroc cu Wikipedia în română, unde sunt enumerate 3 momente-cheie ale apariției Internetului:

  • 1969 –  momentul când ARPANET a conectat calculatoarele de la Stanford Research Institute, University of California Los Angeles, University of California Santa Barbara și University of Utah.
  • Alți autori, printre care și Tim Berners-Lee, consideră ca dată de naștere a Internetului anul 1974, momentul despărțirii părții academice de cercetările militare, odată cu constituirea rețelei Telenet de către firma Bolt, Beranek&Newman.
  • 1982 – când este folosit prima oară termenul de Internet și când Bob Kahn, Vint Cerf și alții definesc și implementează protocolul TCP/IP – considerat limbajul de comunicație al Internetului.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, distrusă! Imaginea asta spune tot, fosta soție a lui Silviu Prigoană ar face orice pentru a-și recupera...
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Marele mister al telefoanelor. Puncte ciudate pe ecrane
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Rusia, China și Iran își întind tentaculele în Africa. Planul lui Putin pentru o nouă ordine mondială, fără Occident
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre