Prețurile au explodat la alimentele de bază. La Dristor Kebap, spre exemplu, prețurile la majoritatea produselor au crescut cu aproximativ trei lei. Vorbim despre cea mai renumită shaormerie de la noi, care oricum avea prețuri mari comparativ cu alte restaurante fast-food de acest tip. Acum, însă, prețurile sunt exorbitante.
O shaorma de pui la lipie costă acum 27 de lei, una de vită 33 de lei, iar vegeteriană 20 de lei. Shaorma la farfurie are prețuri ceva mai mari. O shaorma de pui mare costă 37 de lei, iar una de vită 43 de lei.
Shaorma baghetă de pui costă acum 23 de lei, de vită 28 de lei, amestec 25 de lei, iar vegetariană 18 lei. Pentru o salata kebap de pui ar trebui să scoateți din buzunar 18 lei, pentru una de vită 22 de lei, iar cea cu amestec 20 de lei.
Prețurile au explodat și în piețele din București. Pentru un kilogram de castraveți ar trebui să plătiți 25 de lei, mai exact aproape triplu față de cât costau în aceeași perioadă anul trecut. În Piața Domenii, kilogramul de roșii costă 18,5 lei, dublu față de prețurile din supermarketuri.
Un kilogram de cartofi a ajuns că coste 24 de lei, adică aproape cinci euro, un preţ prohibitiv pe care nu şi l-ar permite să-l plătească cei mai mulţi dintre pensionarii care îşi drămuiesc banii de la o lună la alta.
Preţul ouălor e dublu faţă de anul trecut. Ouăle de găină din piață s-au scumpit. 1,3 lei costă unul singur, cu aproape 30% mai mult decât la începutul anului.
Specialiștii susţin că se înregistrează o creştere cu peste 30% la coşul de cumpărături. Concret, un bucureștean trebuie să scoată acum din buzunar cu 20-30 de lei mai mult pentru aceleași produse. Dacă în urmă cu şase luni un român plătea 80 de lei pentru un coș care conținea pâine, lapte, carne, ouă, apă, suc și bere, acum toate aceste produse costă cu 20-30 de lei mai mult.
Alimentele care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri sunt făina şi uleiul. Asta deși România este în top 5 mondial în ceea ce privește producția de floarea soarelui. Aceste două alimente pot fi acum achiziţionate la preţuri cu 40-60% mai mari decât în urmă cu jumătate de an.
Astfel, dacă un kilogram de făină tip 650 de Băneasa costa, în septembrie 2021, 2,65 de lei, acum costă 4,25 de lei (plus 60,3%). De asemenea, dacă un litru de Untdelemn de la Bunica costa 5,7-6,75 de lei în aceeaşi perioadă, acum costă 9,75 de lei (plus 42-69%).
Citește și Cu cât s-a scumpit coşul de cumpărături. Făina şi uleiul, în topul scumpirilor