Depozitele marilor bănci din UE la băncile centrale au crescut cu 50% în 2011

Depozitele marilor bănci comerciale europene la băncile centrale au crescut cu 50% anul trecut, la 816 miliarde de dolari, reflectând atât impactul reglementărilor mai dure din sistem, cât şi prudenţa instituţiilor financiare, care se feresc de creditare, potrivit unei analize a Wall Street Journal.
Romania TV
21 feb. 2012, 12:01
Depozitele marilor bănci din UE la băncile centrale au crescut cu 50% în 2011

Cele mai mari opt bănci europene care au prezentat recent rezultatele financiare de la finalul anului trecut au raportat deţineri totale de bani cash şi depozite la băncile centrale de 816 miliarde de dolari, faţă de 543 miliarde de dolari la finele lui 2010.

Instituţiile se asigură astfel că banii sunt în siguranţă, iar autorităţile de reglementare a sistemului financiar sunt în acelaşi timp satisfăcute că băncile au acces lejer la lichidităţi într-o eventuală situaţie de criză.

Strategia are însă şi dezavantaje importante: băncile nu mai împrumută acei bani către populaţie, companii sau guverne, accentuând „seceta” de pe piaţa de credit din zona euro, iar dobânzile mici plătite de băncile centrale pe depozite frânează creşterea profiturilor în sistem.

Băncile franceze mizează din plin pe această strategie: sumele depuse de Societe Generale la băncile centrale au crescut de peste trei ori anul trecut, la 44 miliarde euro, iar depozitele BNP Paribas au urcat cu 74%, la 58 miliarde euro, potrivit WSJ.

Peste jumătate din depozitele BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană după active, sunt constituite la Rezerva Federală a SUA, cu restul la Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei şi alte bănci centrale.

„Am trecut printr-o criză uriaşă în a doua jumătate a anului trecut. Astfel, am reacţionat cât mai urgent posibil pentru siguranţă”, a declarat săptămâna trecută directorul general al BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe.

Celelalte şase bănci incluse în analiza realizată de WSJ sunt Banco Santander şi BBVA (Spania), UBS şi Credit Suisse (Elveţia), Deutsche Bank (Germania) şi Barclays (Marea Britanie). Fiecare dintre acestea a raportat pentru finele anului trecut depozite la băncile centrale mai ridicate decât la sfârşitul lui 2010.

Semnificaţia istorică a datelor este greu de cuantificat, notează WSJ, deoarece majoritatea băncilor nu au raportat până recent sumele depozitate la băncile centrale, indicator care a devenit o practică obişnuită în ultimul an odată cu atenţia tot mai ridicată acordată de investitori lichidităţilor instituţiilor de credit.

Analistul Andrea Filtri de la Mediobanca Londra estimează că sumele depuse de băncile comerciale la centrale au ajuns la maximul ultimilor 15 ani. Filtri consideră însă că situaţia a fost determinată în principal de presiunile venite din partea autorităţilor, care nu vor să se ajungă la o nouă criză de lichiditate în sistem.

Surse din conducerea mai multor mari bănci europene au declarat pentru WSJ că volatilitatea recentă a obligaţiunilor guvernamentale din zona euro şi percepţia negativă a pieţelor în privinţa instituţiilor care deţin astfel de titluri au determinat marile grupuri financiare să opteze pentru creşterea depozitelor la băncile centrale.

„Este un efect al poziţiei actuale a pieţelor şi al faptului că instituţiile de credit se simt mai în siguranţă cu banii la băncile centrale”, comentează un director de bancă din Spania.

Alţi bancheri susţin că majorarea depozitelor este un rezultat al infuziei uriaşe de lichiditate, de 489 miliarde euro, efectuată de BCE în decembrie. Măsura avea rolul de a preveni o potenţială criză a creditelor şi de a reduce costurile de finanţare ale guvernelor din zona euro, însă mai mulţi directori de bănci contactaţi de WSJ au afirmat că au preferat să depoziteze banii împrumutaţi înapoi la BCE.

Deutsche Bank, care nu a accesat operaţiunea BCE din decembrie, avea la finele anului trecut depozite de 136 miliarde euro la diverse bănci centrale, faţă de 94 miliarde euro la sfârşitul lunii septembrie. Grupul german a început recent să raporteze astfel de date, însă WSJ estimează că banca avea la sfârşitul anului anterior depozite de 70 miliarde euro la băncile centrale.

Santander, cea mai mare bancă spaniolă, a arătat că creşterea depozitelor la băncile centrale cu 58% în 2011, la 97 miliarde euro, a fost determiantă în principal de reglementările mai dure din Marea Britanie şi Brazilia.

BBVA, a doua bancă din Spania, a arătat în raportul anual că depozitele de la băncile centrale au avut în trimestrul al patrulea un randament mediu de 0,99%, faţă de 4,41% pentru totalul activelor. BBVA are depozite de 31 miliarde euro la bănci centrale, în urcare cu 55% în 2011.

 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Locul unic din România unde se spune că poți să mergi pe apă. Peisajele sunt sălbatice și spectaculoase, este o adevărată comoară nedescoperită de care mulți turiști dau întâmplător
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru românii care scot bani cash la ATM
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Ce ascunde alegerea lui Tulsi Gabbardei pentru funcția de director al serviciilor de informații americane. Legăturile misterioase cu un cult hinduist
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Iahnie de fasole de la mănăstire. O rețetă de-ți lasă gura apă
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment oficial pentru clienții cu cont și card la Banca Transilvania: Rămâneți fără bani!
StirileBZI
Reguli pentru acordarea tichetelor sociale de Crăciun 2024: În ce condiții se acordă
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia viața. Ce se vede în fotografie
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la Berlin: Consolidarea cooperării bilaterale și sprijin pentru securitatea europeană
MediaFlux
Adriana BAHMUȚEANU, SCANDAL CU POLIȚIA în cimitir. ”Ai țipat și ai fost agresiv. Am să te reclam"
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se poate și invers! Fuego a cântat direct din brad, la Târgul de Crăciun de la Craiova (VIDEO)