WSJ: Depozitele marilor bănci din UE la băncile centrale au crescut cu 50% în 2011

Depozitele marilor bănci comerciale europene la băncile centrale au crescut cu 50% anul trecut, la 816 miliarde de dolari, reflectând atât impactul reglementărilor mai dure din sistem, cât şi prudenţa instituţiilor financiare, care se feresc de creditare, potrivit unei analize a Wall Street Journal.
Romania TV
21 feb. 2012, 13:56
WSJ: Depozitele marilor bănci din UE la băncile centrale au crescut cu 50% în 2011

Cele mai mari opt bănci europene care au prezentat recent rezultatele financiare de la finalul anului trecut au raportat deţineri totale de bani cash şi depozite la băncile centrale de 816 miliarde de dolari, faţă de 543 miliarde de dolari la finele lui 2010.

Instituţiile se asigură astfel că banii sunt în siguranţă, iar autorităţile de reglementare a sistemului financiar sunt în acelaşi timp satisfăcute că băncile au acces lejer la lichidităţi într-o eventuală situaţie de criză.

Strategia are însă şi dezavantaje importante: băncile nu mai împrumută acei bani către populaţie, companii sau guverne, accentuând „seceta” de pe piaţa de credit din zona euro, iar dobânzile mici plătite de băncile centrale pe depozite frânează creşterea profiturilor în sistem.

Băncile franceze mizează din plin pe această strategie: sumele depuse de Societe Generale la băncile centrale au crescut de peste trei ori anul trecut, la 44 miliarde euro, iar depozitele BNP Paribas au urcat cu 74%, la 58 miliarde euro, potrivit WSJ.

Peste jumătate din depozitele BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană după active, sunt constituite la Rezerva Federală a SUA, cu restul la Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei şi alte bănci centrale.

„Am trecut printr-o criză uriaşă în a doua jumătate a anului trecut. Astfel, am reacţionat cât mai urgent posibil pentru siguranţă”, a declarat săptămâna trecută directorul general al BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe.

Celelalte şase bănci incluse în analiza realizată de WSJ sunt Banco Santander şi BBVA (Spania), UBS şi Credit Suisse (Elveţia), Deutsche Bank (Germania) şi Barclays (Marea Britanie). Fiecare dintre acestea a raportat pentru finele anului trecut depozite la băncile centrale mai ridicate decât la sfârşitul lui 2010.

Semnificaţia istorică a datelor este greu de cuantificat, notează WSJ, deoarece majoritatea băncilor nu au raportat până recent sumele depozitate la băncile centrale, indicator care a devenit o practică obişnuită în ultimul an odată cu atenţia tot mai ridicată acordată de investitori lichidităţilor instituţiilor de credit.

Analistul Andrea Filtri de la Mediobanca Londra estimează că sumele depuse de băncile comerciale la centrale au ajuns la maximul ultimilor 15 ani. Filtri consideră însă că situaţia a fost determinată în principal de presiunile venite din partea autorităţilor, care nu vor să se ajungă la o nouă criză de lichiditate în sistem.

Surse din conducerea mai multor mari bănci europene au declarat pentru WSJ că volatilitatea recentă a obligaţiunilor guvernamentale din zona euro şi percepţia negativă a pieţelor în privinţa instituţiilor care deţin astfel de titluri au determinat marile grupuri financiare să opteze pentru creşterea depozitelor la băncile centrale.

„Este un efect al poziţiei actuale a pieţelor şi al faptului că instituţiile de credit se simt mai în siguranţă cu banii la băncile centrale”, comentează un director de bancă din Spania.

Alţi bancheri susţin că majorarea depozitelor este un rezultat al infuziei uriaşe de lichiditate, de 489 miliarde euro, efectuată de BCE în decembrie. Măsura avea rolul de a preveni o potenţială criză a creditelor şi de a reduce costurile de finanţare ale guvernelor din zona euro, însă mai mulţi directori de bănci contactaţi de WSJ au afirmat că au preferat să depoziteze banii împrumutaţi înapoi la BCE.

Deutsche Bank, care nu a accesat operaţiunea BCE din decembrie, avea la finele anului trecut depozite de 136 miliarde euro la diverse bănci centrale, faţă de 94 miliarde euro la sfârşitul lunii septembrie. Grupul german a început recent să raporteze astfel de date, însă WSJ estimează că banca avea la sfârşitul anului anterior depozite de 70 miliarde euro la băncile centrale.

Santander, cea mai mare bancă spaniolă, a arătat că creşterea depozitelor la băncile centrale cu 58% în 2011, la 97 miliarde euro, a fost determiantă în principal de reglementările mai dure din Marea Britanie şi Brazilia.

BBVA, a doua bancă din Spania, a arătat în raportul anual că depozitele de la băncile centrale au avut în trimestrul al patrulea un randament mediu de 0,99%, faţă de 4,41% pentru totalul activelor. BBVA are depozite de 31 miliarde euro la bănci centrale, în urcare cu 55% în 2011.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru a doua zi de Crăciun. Ce se întâmplă cu Gemenii și Racii
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie, reintrodusă din 2025. Prima încorporare, în vară
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Aproape 300 de șoferi retrași din trafic pentru consum de alcool, droguri și lipsa permisului
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?