„Nu este greu să găseşti hackeri”, a declarat Mikko Hyppönen, de la compania de securitate online F-Secure Corp, adăugând că unii îşi fac publicitate online.
Un astfel de site, hiretohack.net, îşi promovează serviciile afirmând că poate sparge parole pentru marii furnizori de email în mai puţin de 48 de ore. Potrivit site-ului, preţul începe de la minim 150 de dolari şi depinde de furnizorul serviciului de email, urgenţă sau complexitatea parolei ce trebuie spartă. Pe site, hackerii se descriu ca un grup de studenţi specializaţi în IT aflaţi în Europa, SUA şi Asia.
Informaţiile de pe hiretohack.net nu au putut fi verificate, întrucât grupul nu a răspuns la o solicitare a WSJ de a comenta.
Într-un caz recent, un miliardar kuweitian a angajat hackeri chinezi pentru a sparge contul fratelui său, cu care se află într-o dispută pentru împărţirea averii moşteninte de la părinţi.
Miliardarul Kutayba Alghanim, 66 de ani, a plătit circa 400 de dolari pentru a angaja hackeri chinezi care să spargă contul de email al fratelui său, Bassam Alghanim, 60 de ani, potrivit avocaţilor acestuia din urmă. Sute de emailuri private ale lui Bassam au fost postate online. Bassam a fost alertat de un partener de afaceri că pe internet au apărut informaţii legate despre situaţia sa financiară, chestiuni juridice şi chiar note de plată de la farmacie.
Chiar dacă cearta celor doi fraţi implică sume uriaşe de bani, de ordinul miliardelor de dolari, documente din alte cazuri aflate pe rol în justiţia americană relevă cât de uşor şi de simplu a devenit spionajul online, scrie WSJ.
Industria hackerilor care lucrează la comandă este bine dezvoltată, afirmă Mischel Kwon, şeful unei firme de consultanţă pentru securitate online şi fost director al organizaţiei U.S. Computer Emergency Readiness Team.
Unii hackeri acţionează pe cont propriu sau într-o echipă de două persoane, însă există şi grupuri mai mari de „crimă organizată”, a spus Kwon. De asemenea, pe internet poate fi găsit soft care să fie folosit pentru a sparge contul de email al unei persoane.
Problema spionajului online atrage tot mai mult atenţia în ultima perioadă.
WSJ a scris în decembrie despre spargerea sistemelor de securitate ale Camerei de Comerţ din SUA de către hackeri chinezi.
În noiembrie, o curte de justiţie din Franţa a amendat gigantul energetic EDF cu 1,5 milioane de euro pentru că a fost implicat în spargerea computerelor organizaţiei ecologice Greenpeace în 2006.
În Marea Britanie, autorităţile anchetează acuzaţii de haking aduse tabloidului News of the World. News Corp, închis în urma scandalului.
China pare să fie sursa unei părţi semnifictive a acestor atacuri. Într-un raport din 2011 către Congres, Biroul directorului naţional de contrainformaţii din Statele Unite avertiza că informaţii economice şi tehnologice din SUA sunt vizate de industrii şi guverne din zeci de ţări, însă atacatorii din China „sunt cei mai activi şi insistenţi din lume în privinţa spionajului economic”.