Magor Csibi a spus că de câteva săptămâni există astfel de cazuri, pe care nu ar trebui să le vedem într-o ţară în care gestiunea pădurilor şi fondurilor de vânătoare este una normală. El a mai spus că WWF România a ridicat serioase semne de întrebare încă din urmă cu două săptămâni, când au identificat un caz de braconaj în Maramureş cu un urs pe care îl aveau sub monitorizare.
„Cerem de foarte multă vreme un recensământ al populaţiei de urşi, să ştim care sunt rutele lor de migraţie, habitatele lor”, a declarat Magor Csibi. El a precizat că 65 la sută din populaţia de urşi din Europa se regăseşte în România.
Preşedintele WWF România a mai arătat că în perioada aceasta pădurile sunt curăţate de hrană, sunt prezenţi turişti în fiecare zi, punându-se o presiune foarte mare pe urşi.
„Nu urşii se apropie prea mult de oameni, noi ne apropiem prea mult de urs cu toate dezvoltările urbane. Este vorba şi de o proasta gestionare a deşeurilor, care încurajează urşii să iasă din pădure. Nu vrem să învăţăm urşii să intre în oraşe în sate. Dacă ne comparăm cu Amercia de Nord, acolo unde funcţionează parcurile sunt două astfel de accidente pe an”, a spus Magor Csibi.
El a atras atenţia că sunt voci care spun că sunt prea mulţi urşi în România, însă, având în vedere gestiunea actuală a pădurilor şi fondurilor de vânătoare, „este meritul acestor animale că au reuşit să stea atâta timp departe de zonele locuite”.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că, din informaţiile sale, numărul de urşi este mai mare decât cel stabilit de standardele europene, pe fondul de vânătoare din Dâmboviţa unde au avut loc incidentele din ultimele zile, ea afirmând că trebuie găsită rapid o soluţie pentru relocarea urşilor.