„Construirea autostrăzii Lugoj-Deva fără o evaluare adecvată a impactului asupra mediului va duce la dispariţia unor populaţii de urşi şi va afecta grav populaţiile de lupi, râşi şi cerbi din Munţii Apuseni„, a declarat într-un comunicat Cristian-Remus Papp din partea WWF România, infomrează Agerpres.
Organizaţia a tras un semnal de alarmă şi asupra unui proiect pentru construirea unei şosele şi a unui tunel prin Vârful Shipka din lanţul Munţilor Balcani, în Bulgaria, care „poate distruge o pădure virgină unde locuiesc populaţii mari de lupi şi urşi”.
„Conform proiectului actual, traficul va trece printr-o pădure importantă şi va tăia în două parcul natural Balgarka”, a declarat Katerina Rakovska, de la WWF Bulgaria.
„Pădurea afectată este un bazin hidrografic pentru oraşul vecin Gabrovo şi adăposteşte multe animale rare, protejate prin lege, precum şi plante. În plus, face parte din reţeaua europeană de zone protejate Natura 2000”, a insistat aceasta.
Organizaţia şi locuitorii din regiune cer să fie construită în schimb o rută alternativă, cu un tunel puţin mai lung, însă care nu ar afecta parcul natural, scrie agenţia franceză de presă.
Dezvoltarea infrastructurii rutiere este considerată o prioritate în România şi Bulgaria, ţări care înregistrează cea mai mică densitate a autostrăzilor din Uniunea Europeană.
Fragmentarea cauzată de infrastructura de transport este cunoscută ca ameninţare majoră pentru biodiversitate şi rezolvarea problemei a devenit o preocupare majoră a Uniunii Europene, transmite WWF. Una dintre cele mai sensibile probleme de fragmentare a Carpaţilor este izolarea Carpaţilor Occidentali (Munţii Apuseni). Ultimul coridor ecologic, care are aproximativ 10 km lăţime, deja fragmentat de dezvoltările din ultima perioadă şi de infrastructură, va fi intersectat de autostrada Lujog-Deva, parte a coridorului IV pan european de transport.