„WWF-România protestează cu indignare împotriva unor modificări propuse prin proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG nr. 57/2007 supus consultării publice, mai ales împotriva modificărilor ce vizează transformarea avizului obligatoriu al administratorilor/custozilor în unul consultativ şi desfiinţarea ariilor protejate, în urma pierderii parţiale a obiectivelor de conservare„, notează organizaţia de mediu.
În acest sens, WWF-România a trimis, vineri, 23 august, o scrisoare adresată ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin care solicită anularea procedurii de aprobare a proiectului de ordonanţă, potrivit Agerpres.
„Prin acest proiect de ordonanţă se creează vădit pârghii legislative pentru aprobarea în masă a planurilor/proiectelor/ activităţilor din ariile naturale protejate, indiferent de impactul pe care acestea îl pot genera, anihilând în totalitate puterea de decizie a administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate în ceea ce priveşte dezvoltarea economică în arii protejate. Se creează, astfel, un cadru legislativ periculos, care va permite desfiinţarea abuzivă a ariilor naturale protejate„, explică Magor Csibi, director WWF-România.
Potrivit modificărilor propuse la articolele 28 şi 281 din OUG nr. 57/2007, avizul până acum obligatoriu al administratorilor/ custozilor ariilor protejate ar urma să fie transformat într-unul consultativ, fapt care, conform WWF-România, poate afecta semnificativ zona ariilor naturale protejate.
De asemenea, la articolul 561 din aceeaşi Ordonanţă, alin. (1), se menţionează faptul că, dacă o parte din aria protejată şi-a pierdut valoarea şi capacitatea conservativă din cauza unor activităţi economice ilegale, atunci toată această suprafaţă poate fi desfiinţată. Această prevedere este abuzivă şi favorizează derularea în continuare a unor activităţi economice mai mult sau mai puţin legale (…), cu impact semnificativ asupra mediului’, se arată în punctul de vedere al WWF-România.
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii în peste 100 de ţări.
Proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG nr. 57/2007 privind regimul Ariilor Naturale Protejate, Conservarea Habitatelor Naturale, a Florei şi Faunei Sălbatice este supus consultării publice de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ din data de 18 august 2013, pentru o perioadă de 10 zile.
Marţi, în şedinţa săptămânală de Guvern, acest proiect va fi supus discuţiei membrilor Executivului.
Ariile protejate din România, în pericol: Avizul experţilor va deveni consultativ, şi nu obligatoriu