WWF România: O alocare iresponsabilă a fondurilor europene pentru conservarea biodiversităţii este riscantă

Organizaţia World Wide Fund of Nature /WWF/ România atrage atenţia asupra riscurilor generate de o alocare iresponsabilă a fondurilor şi asupra oportunităţilor pe care aceleaşi fonduri le pot crea pentru comunităţi şi natură, odată cu Acordul de Parteneriat pe care România urmează să-l semneze cu Comisia Europeană /CE/.
Cristina Dinu
12 feb. 2014, 10:22
WWF România: O alocare iresponsabilă a fondurilor europene pentru conservarea biodiversităţii este riscantă

„Luna februarie este perioada în care Acordul de Parteneriat dintre România şi Comisia Europeană va fi finalizat şi trimis instituţiei europene spre aprobare, ceea ce înseamnă intrarea într-o nouă etapă a strategiei europene de creştere inteligentă, durabilă şi inclusivă. În acest punct critic, WWF România atrage din nou atenţia asupra riscurilor generate de o alocare iresponsabilă a fondurilor şi asupra oportunităţilor pe care aceleaşi fonduri le pot crea pentru comunităţi şi natură„, a afirmat, miercuri, WWF România, într-o dezbatere de specialitate, potrivit Agerpres.

Potrivit organizaţiei de mediu, care a contribuit, de altfel, cu recomandări de-a lungul întregii perioade de elaborare a Acordului de Parteneriat, în această ultimă etapă au existat şi propuneri punctuale pentru definitivarea documentului oficial.

Astfel, este nevoie de obiective clare de conservare a biodiversităţii şi/sau măsuri de prevenţie/reducere a impactului investiţiilor din alte sectoare asupra biodiversităţii.

„(…) Acordul de Parteneriat trebuie să definească în mod clar alocarea financiară şi sursele de finanţare pentru obiectivele de mediu ce trebuie îndeplinite în diferitele sectoare de activitate sau domenii (dezvoltare rurală, pescuit, infrastructura energetică şi de transport etc). De exemplu, pentru finanţarea reţelei de arii protejate Natura 2000, sprijinul financiar trebuie acordat atât prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru implementarea planurilor de management, cât şi prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, sub forma plăţilor compensatorii pentru proprietarii ale căror terenuri se află în ariile Natura 2000„, conform organizaţiei de mediu.

La ora actuală, strategia pentru dezvoltare rurală pentru viitorul PNDR nu include asemenea plăţi compensatorii, ceea ce îngreunează eforturile de conservare a valorilor naturale.

Din informaţiile WWF România, reiese faptul că în Podişul Hârtibaciului – Târnava Mare, cea mai mare a doua zonă din România acoperită de arii protejate, unde organizaţia derulează un amplu proiect de conservare, se pun bazele pentru o dezvoltare armonioasă, prin elaborarea planului de management al întregii zone.

Măsura în care acest plan se va pune în aplicare depinde în totalitate de instituţiile publice care vor trebui să asigure finanţarea măsurilor din plan, prin plăţi compensatorii pentru proprietarii de terenuri, susţin oficialii WWF România.

România este, în prezent, una dintre ţările din Uniunea Europeană care nu acordă plăţi compensatorii pentru proprietarii de terenuri situate în situri Natura 2000, deşi conservarea acestor zone este un obiectiv asumat de ţara noastră, odată cu aderarea la UE.

WWF România a organizat, miercuri, o dezbatere cu specialişti în politici publice şi conservarea naturii pe tema fondurilor europene alocate în perioada 2014 – 2020 pentru dezvoltarea capitalului natural.

Ministerul Fondurilor Europene /MFE/ a prezentat, recent, ultima versiune a Acordului de Parteneriat pe care România îl va încheia cu forul european.

WWF România este membru activ în Comitetul însărcinat cu elaborarea acestui document strategic ce trasează liniile de dezvoltare a României în perioada 2014 – 2020.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!