După ce a anihilat orice contestare, Xi Jinping a câștigat duminică, al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist şi prin urmare a ţării sale.
„Lumea are nevoie de China”, a dat declarat preşedintele chinez.
„China nu se poate dezvolta fără lume, iar lumea are nevoie la rândul ei de China”, a declarat Xi, salutând „două miracole” realizate de ţara sa: „o dezvoltare economică rapidă şi o stabilitate socială pe termen lung”.
În cadrul unui discurs susținut în fața presei, Xi Jinping a promis că „va munci din greu pentru realizarea sarcinilor”pe care le are.
„Vreau să mulţumesc sincer întregului Partid pentru încrederea pe care ne-a acordat-o”, echipei de conducere”, a spus Xi Jinping.
După victoria sa, preşedintele chinez a plasat câțiva aliați în Comitetul Permanent, grup format din şapte oameni, la putere în China.
Este vorba despre Li Qiang, şeful partidului la Shanghai, Ding Xuexiang, secretarul privat al lui Xi Jinping, Li Xi, şeful partidului în provincia Guangdong (sud) şi Cai Qi, şeful partidului la Beijing.
În ciuda modului haotic în care a gestionat carantina din Shanghai în primăvară, Li Qiang este plasat pe locul doi în protocol și conform tradiţiei, el ar urma să fie numit prim-ministru, în timpul Adunării Generale ce va avea loc în martie 2023, înlocuindu-l astfel pe Li Keqiang, 67 de ani.
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, Biroul Politic, instanţa de decizie a Partidului Comunist chinez, nu are în componenţa sa nicio femeie.
Sun Chunlan, singura femeie ce făcea parte din acest grup de 25 de persoane, s-a pensionat.
Iar în ceea ce priveşte Comitetul Central, noua sa componenţă include numai 11 femei.
„Femeile continuă să fie puternic sub-reprezentate la vârful politicii chineze”, a subliniat buletinul informativ specializat Neican China. Acesta informează că procentul de femei în noul Comitet Central a scăzut de la 5,4 la 4,9 la sută.
„Cu toate acestea, femeile reprezintă 48,8% din populaţia chineză şi 29,4% dintre membrii Partidului Comunist”, subliniază publicaţia.
Alfred Wu Muluan, expert în politică chineză de la Universitatea Naţională din Singapore, a transmis faptul că ”toţi (din Comitetul Permanent) sunt oamenii lui Xi, iar aceasta arată că el vrea să guverneze dincolo de un al treilea mandat”, deci după 2027.
Această ipoteză este întărită de faptul că în 2018, ca să se mențină la putere, Xi Jinping a mai multe amendamente la Constituţia ce limita acest post de conducere la două mandate şi la o durată totală de 10 ani.
Chiar dacă Xi Jinping și-a atins în cele din urmă scopul și a obținut un nou mandat în fruntea Chinei, el va trebui să facă față unei economii mult încetinite, unei rivalităţi exacerbate cu SUA, dar şi criticilor internaţionale cu privire la situaţia drepturilor omului din țara pe care o conduce.