UPDATE: Loviturile SUA asupra portului pentru combustibil Ras Isa din Yemen au ucis cel puţin 74 de persoane, acesta fiind atacul soldat cu cei mai mulţi morţi de când SUA şi-au lansat campania pe scară largă împotriva mişcării Houthi, luna trecută, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Yemen, care este condus de rebeli, relatează Reuters.
Statele Unite au promis că vor continua să atace rebelii Houthi din Yemen, în cea mai mare operaţiune militară din Orientul Mijlociu de când preşedintele Donald Trump a preluat funcţia în ianuarie, dacă aceştia nu încetează atacurile asupra transportului maritim prin Marea Roşie.
Armata americană a anunțat că a distrus un port petrolier strategic în Yemen, unde ea îi vizează pe rebelii houthi, care au anunțat la rândul lor, vineri, 38 de morți și peste 100 de răniți în urma atacului american, potrivit unui nou bilanț, informează AFP și Reuters.
„Treizeci și opt de muncitori și angajați au fost uciși și alți 102 au fost răniți, potrivit unui bilanț provizoriu al agresiunii americane asupra sitului petrolier de la Ras Issa”, a anunțat canalul de televiziune Al-Massirah al rebelilor houthi, citând autoritățile sanitare din Hodeidah, oraș din vestul țării aflat sub controlul rebelilor.
Armata americană a anunțat joi că a întreprins bombardamente ce au dus la ‘distrugerea’ acestui port.
Un bilanț precedent informa cu privire la 20 de morți și 50 de răniți.
Manifestații pentru a protesta împotriva loviturilor americane și în semn de susținere cu palestinienii din Fâșia Gaza sunt prevăzute să fie organizate vineri în Yemen de către rebelii houthi.
Acești rebeli controlează ample regiuni din Yemen, țară săracă din peninsula arabică pradă unui război civil din 2014, război care a făcut sute de mii de morți și a provocat o catastrofă umanitară.
Potrivit CENTCOM, navele „au continuat să furnizeze combustibil prin portul Ras Issa” chiar dacă Washingtonul i-a încadrat pe rebelii Houthi în categoria organizațiilor teroriste străine. Comandamentul militar american nu a menționat și sursa combustibilului respectiv.
Atacurile rebelilor Houthi au împiedicat trecerea navelor prin Canalul Suez, o rută vitală care este tranzitată în mod normal de aproximativ 12% din traficul maritim mondial, forțând multe companii să facă un ocol costisitor prin cel mai sudic punct al Africii.
Operațiunea lansată de administrația Trump împotriva Houthi a fost marcată de o adevărată controversă în martie, când un jurnalist a fost introdus accidental într-un grup de Signal pe care oficiali americani de rang înalt îl foloseasu pentru a discuta planurile de război.
Houthi, parte din „axa de rezistență” a Iranului
Rebelii Houthi se declară parte a „axei de rezistență” pe care o conduce Iranul împotriva Israelului, a Statelor Unite și a Occidentului în sens mai larg. Din ea mai fac parte grupări armate ca Hamas din Fâșia Gaza și Hezbollah din Liban.
După izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în 7 octombrie 2023, rebelii Houthi au început să atace Israelul cu rachete și drone, însă majoritatea au fost interceptate. Apoi, în 19 noiembrie 2023 au deturnat un vas comercial în Marea Roșie, iar de atunci au lansat zeci de atacuri cu rachete și drone asupra vaselor comerciale din regiune, potrivit BBC.
Inițial au susținut că atacă doar nave care au legătură cu Israel, dar multe dintre cele vizate nu se încadrau în această categorie.
Ca ripostă la loviturile aeriene pe care le-au efectuat SUA și Regatul Unit asupra pozițiilor lor, rebelii Houthi au început să atace și vase asociate unor proprietari sau operatori din cele două țări.