Membri ai coaliţiei au devenit muzicienii Paul McCartney şi Ringo Star, cântăreaţa Lady Gaga, actorii Alec Baldwin şi Uma Thurman, precum şi scriitorul Salman Rushdie. Grupul speră să-l influenţeze pe guvernatorul New-Yorkului, Andrew Cuomo, care în viitorul apropiat va trebui să decidă dacă să permită sau nu tehnologia ‘frackingului’ pe teritoriul statului, scrie Agerpres.
Înainte se anunţa că Andrew Cuomo a propus restricţionarea forării de puţuri pentru extragerea de gaz de şist, dar că nu intenţionează să renunţe în totalitate la această tehnologie. Este de aşteptat ca ‘frackingul’ să fie permis în mai multe zone de la graniţa cu Pennsylvania.
‘Artişti împotriva ‘frackingului” cere renunţarea la extracţiile de gaz de şist, subliniind că tehnologia de fracturare hidraulică poluează apele subterane şi constituie o serioasă ameninţare pentru ecologie. De asemenea, afirmă adversarii metodei, extracţia de gaz de şist ar provoca seisme.
Cu toate acestea, deocamdată nu există dovezi oficiale privind influenţa pe care ‘frackingul’ ar avea-o asupra ecologiei. Primele date în această problemă vor apărea la sfârşitul lui 2012, când Agenţia pentru protecţia mediului înconjurător din SUA va da publicităţii un raport preliminar privind urmările extracţiei gazului de şist, urmând ca raportul integral să fie publicat în 2014.
‘Frackingul’ este interzis astăzi într-o serie de ţări, inclusiv în Franţa şi Bulgaria. În luna mai a acestui an, Vermont a devenit primul stat american care a interzis pe teritoriul său tehnologia fracturării hidraulice.
Extracţia de gaz de şist le-ar putea permite SUA să se transforme dintr-un importator de combustibil într-un exportator. În 2007, în SUA din roci de şist au fost obţinute circa 31 de miliarde de metri cubi de gaz, iar în 2010 această cantitate a crescut de patru ori. Pe fondul ‘boom-ului gazului de şist’ preţurile la gaz au scăzut în SUA până la un nou minim istoric.