Rețeta originală a pescarilor de pe malul Dunării cu care vei da lovitura la iarnă. Rețeta nu este una foarte grea de aceea, nu trebuie să îți faci griji că nu îți va ieși din prima. Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos și la final te vei bucura de cea mai bună zacuscă pe care ai mâncat-o vreodată.
Citește și Pepeni murați în saramură ca la bunica. Vestita rețetă moldovenească pe care o vei iubi
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru această rețetă trebuie să folosești un pește de apă dulce. Atenție, atunci când mergi să cumperi pește evită pe cel cu carnea albă pentru că riști ca zacusca ta să iasă fadă, uscată și fără gust.
De regulă, pescarii din Deltă folosesc peștii mici, cât palma, prinși la undiță. Aceștia dau un gust absolut divin preparatului pe care vrei să îl pregătești astăzi.
Dacă vrei să te bucuri de o zacuscă absolut divină, pescarii din Deltă îți recomandă să folosești novac sau macrou.
Acum că am elucidat misterul peștelui pe care trebuie să îl folosești pentru prepararea zacuștii să trecem la treabă!
Pentru început, curăță peștele, apoi taie-l în bucăți și pune-l la fiert în apă cu sare și oțet.
Acesta se spumează și se fierbe până când carnea se va desprinde de pe os. Apoi, se lasă la răcit și se curăță carnea de pe oase și se dă prin mașina de tocat.
Pasul următor este să faci zacusca. Nu trebuie să faci nimic special pentru că această zacuscă se prepară la fel ca și cea tradițională.
Astfel, pune la înăbușit în ulei cu apă ceapa mărunțită și morcovul dat prin răzătoare. După ce se înmoaie, se adaugă ardeii copți pe jar și se lasă să dea câteva clocote.
Apoi, se adaugă roșiile făcute suc sau curățate de semințe și piele și date prin răzătoare sau prin mașina de tocat.
Se lasă totul la fiert până se leagă sosul, se pun peștele, frunzele de dafin, sare, piper, un ardei iute tăiat mărunt, 2-3 căței de usturoi și o lingură de zahăr.
În timp ce fierbe, adaugă după gust zeama rămasă de la fierberea peștelui și după preferință adaugă și puțin oțet.
După ce ai oprit focul lasă totul să se răcească, iar între timp scoate frunzele de dafin. La final, pune zacusca în borcane și sterilizează tot la bain-marie, o oră din momentul în care au dat în fiert.
Soate borcanele fierbinți și așază-le pe pături la răcit, unde trebuie să stea timp de 3-4 zile.