Zacusca de vinete este unul dintre preparatele care poate fi consumat în orice moment al zilei. În ceea ce privește modul de preparare, deși pare destul de simplu, pentru unele persoane poate fi mai complicat. respectarea reţetei te poate feri de momente neplăcute fie atunci când desfaci borcanul, fie atunci când te urci pe cântar.
Zacusca de vinete este extrem de gustoasă și spre deosebire de alte preparate, poate fi făcut pe mai multe zile, în funcție de timpul disponibil pe care fiecare persoană îl are.
Zacuscă de vinete după reţeta gospodinelor din Moldova. Ingredientul secret de la bunica din Bucovina care schimbă gustul
O greșeală pe care foarte multe persoane o fac este să nu înțepe vinetele înainte de a le băga la cuptor. În acest caz, va fi mai mult de curățat după întreg procedeul.
Ingredientele pentru zacusca de vinete sunt următoarele:
În ceea ce privește moul de preparare, se începe prin coacerea vinetelor, fie la tigaie, fie la cuptor. Ele se curăță bine și se scurg, iar dacă nu sunt preparate imediat, se depozitează la congelator. La fel se face și în cazul celorlalte legume.
După ce toate legumele au fost coapte se pregătește bulionul. Ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau cu mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa și se lasă să se calească amestecând periodic.
După 15 minute se adaugă bulionul și se lasă să fiarbă alte 15 minute. În tot acest timp, vinetele se dau prin robot, la fel și ardei și într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă se adaugă puțin ulei, vinetele, ardeii și se lasă să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.
Se lasă la fiert cu multă răbdare, iar când compoziția devine lucioasă este gata. Atunci, uleiul iese la suprafață. Se toarnă zacusca fierbinte în borcane curate și uscate. O recomandare este ca acestea să nu fie umplute prea tare.
O greșeală pe care foarte multe gospodine o fac este modul în care pregătesc borcanele. Mai exact, borcanele trebuie să fie sterlizate jumătate de oră la cuptor, pentru a fi calde în momentul în care vor fi umplute.
De asemenea, pentru ca borcanele să nu se spargă în momentul în care sunt umplute cu zacusca fierbinte, ele trebuie așezate într-o tavă de inox. Se înfiletează apoi capacele borcanelor și se întorc cu capacul în jos, apoi se împăturesc pentru două zile. Se depozitează la loc răcoros.
Reţetele toamnei de la maestrul Vîrlan: zacuscă de conopidă şi dulceaţă de ţelină
Ai nevoie de conopidă, ţelină, ceapă, roşii, ardei gras şi gogoşar, morcov ras, foi de dafin, piper şi pătrunjel. Nu punem vinete. Legumele, obligatoriu, trebuie să fie bine spălate şi şterse înainte. Conopida se mărunţeşte şi se fierbe în apă cu sare. Gogoşarul, ţelina şi ceapa se dau prin maşina de tocat, după care se pun în ulei încins. Se dă morcovul prin răzătoare, roşiile se decojesc şi se taie mărunt, adăugându-se peste restul ingredientelor. Se adaugă usturoiul tăiat mărunt, piperul, foile de dafin şi sarea. La final, se adaugă pătrunjelul tocat.
Dulceaţă de ţelină
Avem nevoie de 750 de grame de ţelină curăţată şi tăiată în cubuleţe de un centimetru, 300 de grame de zahăr, coajă de lămâine şi portocală, 400 de mililitri de apă şi trei borcane de 400 de grame. Cubuleţele de ţelină se opăresc 10-15 minute în apă cu sare, se scurg bine şi se pun la fiert cu zahărul, coaja de lămâie şi portocală. Toată compoziţia se fierbe până când ţelina începe să se înmoaie. Se pune în borcane şi se acoperă.mnă – zacuscă de conopidă şi dulceaţă de ţelină.