Zacusca de vinete, cea mai mare greșeală pe care o fac gospodinele. Cum face maestru Vârlan zacuscă de conopidă

Zacusca este un preparat tradițional românesc foarte iubit. Combinația de vinete, roșii, ardei este una foarte sănătoasă, dar cu condiția să nu punem în exces ulei sau sare.
Alina Costache
08 sept. 2023, 22:08
Zacusca de vinete, cea mai mare greșeală pe care o fac gospodinele. Cum face maestru Vârlan zacuscă de conopidă

Zacusca de vinete este unul dintre preparatele care poate fi consumat în orice moment al zilei. În ceea ce privește modul de preparare, deși pare destul de simplu, pentru unele persoane poate fi mai complicat. respectarea reţetei te poate feri de momente neplăcute fie atunci când desfaci borcanul, fie atunci când te urci pe cântar.

Zacusca de vinete este extrem de gustoasă și spre deosebire de alte preparate, poate fi făcut pe mai multe zile, în funcție de timpul disponibil pe care fiecare persoană îl are.

Zacuscă de vinete după reţeta gospodinelor din Moldova. Ingredientul secret de la bunica din Bucovina care schimbă gustul
O greșeală pe care foarte multe persoane o fac este să nu înțepe vinetele înainte de a le băga la cuptor. În acest caz, va fi mai mult de curățat după întreg procedeul.

Ingredientele pentru zacusca de vinete sunt următoarele:

  • Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg
    Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg (proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar)
    Ceapă albă – 2 kg
    Bulion de roşii – 3 l
    Ulei de floarea soarelui – 500 ml
    Sare – 3 linguri sau după gust.

În ceea ce privește moul de preparare, se începe prin coacerea vinetelor, fie la tigaie, fie la cuptor. Ele se curăță bine și se scurg, iar dacă nu sunt preparate imediat, se depozitează la congelator. La fel se face și în cazul celorlalte legume.

După ce toate legumele au fost coapte se pregătește bulionul. Ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau cu mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa și se lasă să se calească amestecând periodic.

După 15 minute se adaugă bulionul și se lasă să fiarbă alte 15 minute. În tot acest timp, vinetele se dau prin robot, la fel și ardei și într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă se adaugă puțin ulei, vinetele, ardeii și se lasă să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.

Zacuscă din vinete albe. Reţeta delicioasă pentru care te va lăuda toată lumea, ingredientul care te face să uiţi de reţetele clasice

Se lasă la fiert cu multă răbdare, iar când compoziția devine lucioasă este gata. Atunci, uleiul iese la suprafață. Se toarnă zacusca fierbinte în borcane curate și uscate. O recomandare este ca acestea să nu fie umplute prea tare.

O greșeală pe care foarte multe gospodine o fac este modul în care pregătesc borcanele. Mai exact, borcanele trebuie să fie sterlizate jumătate de oră la cuptor, pentru a fi calde în momentul în care vor fi umplute.

De asemenea, pentru ca borcanele să nu se spargă în momentul în care sunt umplute cu zacusca fierbinte, ele trebuie așezate într-o tavă de inox. Se înfiletează apoi capacele borcanelor și se întorc cu capacul în jos, apoi se împăturesc pentru două zile. Se depozitează la loc răcoros.

 

Reţetele toamnei de la maestrul Vîrlan: zacuscă de conopidă şi dulceaţă de ţelină

Ai nevoie de conopidă, ţelină, ceapă, roşii, ardei gras şi gogoşar, morcov ras, foi de dafin, piper şi pătrunjel. Nu punem vinete. Legumele, obligatoriu, trebuie să fie bine spălate şi şterse înainte. Conopida se mărunţeşte şi se fierbe în apă cu sare. Gogoşarul, ţelina şi ceapa se dau prin maşina de tocat, după care se pun în ulei încins. Se dă morcovul prin răzătoare, roşiile se decojesc şi se taie mărunt, adăugându-se peste restul ingredientelor. Se adaugă usturoiul tăiat mărunt, piperul, foile de dafin şi sarea. La final, se adaugă pătrunjelul tocat.

Dulceaţă de ţelină

Avem nevoie de 750 de grame de ţelină curăţată şi tăiată în cubuleţe de un centimetru, 300 de grame de zahăr, coajă de lămâine şi portocală, 400 de mililitri de apă şi trei borcane de 400 de grame. Cubuleţele de ţelină se opăresc 10-15 minute în apă cu sare, se scurg bine şi se pun la fiert cu zahărul, coaja de lămâie şi portocală. Toată compoziţia se fierbe până când ţelina începe să se înmoaie. Se pune în borcane şi se acoperă.mnă – zacuscă de conopidă şi dulceaţă de ţelină.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Ora ideală la care să folosești aerul condiționat sau mașina de spălat rufe ca să consumi mai puțin curent. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă vestea! Românii vor putea merge în SUA fără vize mai repede decât era de așteptat
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
BREAKING | Alex Bodi și iubita lui, REȚINUȚI de Poliția de Frontieră, înainte de a urca în avionul de Mykonos!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Percheziții în masă acasă la suspectul crimei din Brăila și la rudele sale! Anchetatorii caută obiecte care ar putea să aibă legătură cu uciderea dentistei
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
ANM a emis un Cod galben de instabilitate atmosferică pentru miercuri
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!