Zacuscă de vinete, secretul unei reţete de 100 de ani. Trucurile lui Radu Anton Roman şi chef Florin Dumitrescu

Regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit reţeta sa specială de zacuscă de vinete în cartea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti". Se face foarte uşor şi este absolut delicioasă.
Filip Stan
28 aug. 2024, 09:08
Zacuscă de vinete, secretul unei reţete de 100 de ani. Trucurile lui Radu Anton Roman şi chef Florin Dumitrescu
Rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman

Reţeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman. Doar aşa gospodinele vor reuşi să facă cea mai bună zacuscă de vinete pentru la iarnă.

Zacusca este un preparat extrem de îndrăgit în bucătăria românească. El se pregătește toamna, de obicei, însă este la mare căutare și în perioadele de post de peste an.

Reţeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman. Cum să-ţi iasă delicioasă

În cartea sa ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Radu Anton Roman a explicat, pas cu pas, modul de preparare al zacuscăi.

Ingrediente zacuscă:

  • 3 kilograme de vinete
    3 kilograme de gogoșari roșii
    3 kilograme de roșii
    2 kilograme de ceapă
    10 ardei capia
    750 de mililitri de untdelemn
    o căpățână de usturoi
    2 ardei iuți
    piper
    boia
    sare

Cât de sănătoasă este, de fapt, zacusca – adevărul nespus despre cea mai consumată mâncare de toamnă

Cum se prepară zacusca:

Potrivit lui Radu Anton Roman, vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se lasă să se scurgă timp de două-trei ore.

Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă.

În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote.

Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o  jumătate de oră.

Cu cât se vinde zacusca românească într-un magazin din Anglia. Românii sunt șocați când văd borcanele

Vrei să mănânci cea mai bună și gustoasă zacuscă? Chef Florin Dumitrescu, renumit pentru metodele sale inovatoare în bucătăria tradițională, a dezvăluit fanilor săi rețeta ideală pentru zacuscă! Celebrul bucătar folosește ingrediente clasice, iar timpul de preparate este rapid.

Zacusca este considerată unul dintre cele mai apreciate preparate tradiționale din țară, datorită gustului său excepțional și versatilității în utilizare. Adesea, din cauza timpului îndelungat și a efortului necesar pentru a obține acea consistență perfectă, procesul de preparare poate părea descurajant.

Florin Dumitrescu dă lovitura cu cea mai gustoasă rețetă de zacuscă! Cum poți să te bucuri de savoarea de 5 stele la tine în bucătărie

Din fericire, chef Florin Dumitrescu (37 de ani) a dezvăluit rețeta sa rapidă și savuroasă de zacuscă! Pentru a prepara zacusca celebrului bucătar, ai nevoie de câteva ingrediente de bază: vinete, ardei, ceapă, usturoi, ulei, sare și piper. De asemenea, el recomandă să adaugi câteva frunze de busuioc proaspăt pentru un plus de aromă. Așadar, iată care sunt ingredientele și care sunt pașii pentru preparare:

Florin Dumitrescu dă lovitura cu cea mai gustoasă rețetă de zacuscă! Cum poți să te bucuri de savoarea de 5 stele la tine în bucătărie

Ingrediente:

  • 1 vânătă
    1 ardei capia
    5-6 roșii cherry
    1 ceapă
    2 căței de usturoi
    2-3 frunze de busuioc verde
    sare și piper
    2-3 linguri de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare
Se pun la copt vânăta și ardeiul capia, pe o plită sau direct pe ochiul aragazului. Între timp, se curăță ceapa și usturoiul. Ceapa se taie în fâșii subțiri, iar usturoiul se zdrobește cu lama unui cuțit. Se încinge uleiul într-o tigaie și se pune ceapa la călit. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă usturoiul zdrobit, și se călesc împreună pentru 2-3 minute.

Tăie roșiile cherry în jumătate și adăugă-le în tigaie împreună cu frunzele de busuioc. Se amestecă ușor toate ingredientele. Se decojește și se taie mărunt ardeiul. Apoi se adaugă în tigaie peste ceapă. Se curăță vânăta de coajă, se taie mărunt și se adaugă în tigaie.

Legumele se prăjesc până sunt pătrunse, apoi se condimentează cu sarea și piperul. Zacusca poate fi savurată atât caldă, cât și rece, pe o felie de pâine proaspătă. Este delicioasă și ca garnitură pentru friptură.

De asemenea, poți adăuga ierburi aromatice precum cimbru sau foi de dafin. Pentru un plus de dulceață, poți adăuga un morcov ras. Poftă bună!

Spynews
Cuvintele folosite de ispita Marcel Andrei la Insula Iubirii 2024 au devenit virale. Ce înseamnă "chulo" sau "alandala"
Bzi.ro
Irina Columbeanu uimește cu talentul ei în materie de fashion! Fiica Monicăi Gabor ar putea face carieră din asta!
Fanatik.ro
O familie de români a plătit pentru un sejur la un hotel de 3 stele din Grecia, iar când a ajuns la cazare vacanța s-a transformat într-un coșmar. “E o cocină! Mai mergeți și prin România că e așa frumoasă”
Capital.ro
Decizia finală pentru Elena Udrea. Judecătorii nu i-au dat nicio șansă
Playtech.ro
I-au ieșit SÂNII din rochie! Monica Bîrlădeanu, DECOLTEU năucitor înainte de nunta cu Valeriu Gheorghiță
DailyBusiness
Recalcularea pensiilor ZGUDUIE România. Sorin Grindeanu: „Mama a primit 700 de lei în plus. A fost bine gândită acțiunea!”
Adevarul
Cele mai populare buncăre pentru apocalipsă printre ultrabogații lumii
Spynews
Mai trăiește sau nu Luiza Melencu? Răspunsul dat de bunicul fetei dispărute. Ce premoniție a avut bărbatul înainte ca ea să dispară de acasă
Spynews
Rețeta de vinete la borcan a Gabrielei Cristea. Cum gătește prezentatoarea TV preparatul pe care îl va servi în iarnă / VIDEO
Evz.ro
Adevăratul patron al CFR Cluj. Neluțu Varga ar fi doar de fațadă
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Atac cu pistolul la un service auto de lângă București. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere: „Frica e în toată familia”
Capital.ro
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Bunicul Luizei Melencu aruncă bomba! Declarații șocante despre ziua în care a dispărut fata
substantial.ro
Cod galben de instabilitate atmosferică și averse în Dobrogea și estul Munteniei
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a ajuns să VÂNDĂ ca să facă rost de bani
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...