Dacă vrei să îți pregătești cămara pentru iarnă, iată cum se face zacusca de vinete tradițională care o să-ți încânte papilele gustative.
Ingrediente necesare:
Citește și: Reţetă de zacuscă ca în Bucovina. Ingredientul secret care dă un gust aparte
Vinetele se coc pe foc mare, se curăță și se lasă într-o sită la scurs. Dacă nu se poate de seara până dimineața, măcar pentru trei ore. Ardeii se spală și se curăță, după care se taie fâșii și se trec prin mașina de tocat. Cu morcovii procedați la fel ca și cu ardeii.
Ceapa se pune pe foc împreună cu uleiul și se amestecă foarte des. Se adaugă morcovul tocat li ardeiul și se amestecă continuu, pentru a nu se arde. Când începe să scadă lichidul, se adaugă puțină apă fierbinte pentru ca legumele să fie înăbușite. Când acestea sunt bine pătrunse, se adaugă roșiile date prin mașina de suc și se lasă să fiarbă până scade sosul, amestecând continuu.
După aceea, trebuie să adăugați vinetele, dafinul, o lingură de sare, piper și ardei iute. Zacusca se amestecă des și se fierbe la foc mic, până când scade și nu mai este lichid la suprafață.
Aproape de final adăugați usturoiul pisat și lăsați zacusca să se răcească, chiar și până în ziua următoare. Aceasta se pune în borcane care se închid și se pun la bain-marie. Din momentul în care apa dă în clocot, borcanele trebuie sterilizate timp de o oră. Se oprește focul și se lasă borcanele să se răcească, până a doua zi, în apa în care au fiert.
Citește și: Zacuscă cu ciuperci, reţeta tradiţională pe care e musai să o încerci. Este pur şi simplu delicioasă