Zacusca este preparatul vedetă al toameni și foarte multe gospodine îl pregătesc și nu numai în România, ci și în alte țări din Balcani. Există multe feluri de zacuscă, în funcție de legumele folosite. Însă una foarte deliciosă și mai ușor de preparat este cea din legume fără coacere.
Reţetă zacuscă de vinete, ingredientul care îi dă tot gustul. Secretul bunicii pentru a rezista peste iarnă fără conservanţi
Zacusca de vinete necoapte
Tuturor ne place zacusca de vinete, însă când ne gândim că trebuie să coacem şi să curăţăm vinetele şi ardeii mai bine renunţăm. Aşa că vă propunem, în acest articol, o reţetă de zacuscă cu vinete necoapte care iese chiar mai bune decât cea cu vinete şi ardei copţi.
Iată cum se prepară zacusca cu vinetele necoapte:
Zacuscă cu vinete necoapte. Ingrediente:
Zacuscă cu vinete necoapte. Mod de preparare:
Înainte de a te apuca să faci zacusca de legume fără coacere trebuie să pregătești un tuci și două linguri de lemn. Pentru că nu se coc, legumele trebuie să fie mărunțite cu robotul de bucătorie, iar vinetele curățate de coajă.
Se curăţă ceapa şi se spală ardeii şi vinetele. Se pune ceapa la călit în ulei. Tăiem ardeii felii şi-i adăugăm peste ceapă. Curăţăm vinetele de coajă, le tăiem felii şi le punem peste ardei când aceştia se înmoaie.
Ardei copţi cu usturoi, reţeta de weekend cu care nu dai greş VIDEO
Prima dată se spală roșiile, se taie și se dau prin robot, apoi se pun în tuci. La fel se procedează și cu ceapa, care se dă și ea prin mașină, dar nu trebuie la fel de mult mărunțită ca roșiile. Se pune tuciul pe foc, se pun roșiile și după ce încep să fiarbă se adaugă ceapa și puțină sare. Se amestecă bine, după care se lasă la fiert timp de 30 de minute.
După ce ai curațat vinetele, se dau prin mașina de tocat și se presară puțină sare peste ele, După ce trec cele 30 de minute de fierbere pentru roșii și ceapă, se adaugă vinetele și se mai fierb încă o jumătate de oră. Apoi se adaugă ardeii sau gogoșarii, după ce au fost dați prin mașina de tocat. Urmează uleiul și un litru de apă (se mai pune pe parcurs dacă mai este necesar). Tot amestecul trebuie fiert încă 30 de minute.
La final se adaugă ingredintul care schimbă tot, zahărul. Într-un vas se pun 100 ml de oțet și 6 linguri de zahăr (80-100 grame) și se amestecă bine. Se pune în tuci, plus un praf de sare, 15 grame de piper negru și aproximativ 10 foi de dafin. Se amestecă bine și se mai fierbe aproximativ 45 de minute.
În cazul în care consideraţi că zacusca este prea groasă puteţi să mai adăugaţi suc de roşii la fiert. Se pune zacusca în borcane, iar borcanele se sterilizează. Dacă vreţi ca zacusca să iasă mai iute, puteţi adăuga şi 3-5 ardei iuţi.