Zaha Hadid a fost o arhitectă cu dublă cetățenie, irakiană și britanică. După ce a absolvit Universitatea Americană din Beirut, și-a început cariera în Londra. A fost prima femeie care a obținut Premiul Pritzker (2004) și a care primit medalia de aur decernată de Institutul Regal al Arhitecților Britanici (RIBA). A fost și laureată cu Premiul Sterling în 2005. A proiectat, printre altele, Centrul Acvatic din Londra și Căpitănia portului Antwerpen. Pentru realizările sale a fost ridicată la rangul de Doamna al Ordinului Imperiului Britanic (DBE) în 2012.
A murit în urma unui atac cardiac pe 31 martie 2016.
Născută în Iraq, aceasta a fost prima femeie care a primit în 2016 Medalia de aur a Institutului Regal al Arhitecţilor Britanici (Royal Institute of British Architects-Riba), în semn de recunoaştere pentru munca sa.
De asemenea, Zaha Hadid a fost tot prima femeie care a primit Premiul Pritzker pentru arhitectură. Zaha Hadid a murit ca urmare a unui atac de cord, joi, într-un spital din Miami unde a fost internată pentru a-i fi tratată bronşita.
Aceasta a realizat designul mai multor clădiri celebre din lume, din ţări precum Hong Kong, Germania şi Azerbaidjan. Când şi-a ridicat prestigioasa Medalie de Aur pe care a primit-o în februarie, Zaha Hadid a declarat că este mândră că este prima femeie care să câştige în nume propriu această distincţie: „Acum vedem arhitecte tot timpul. Asta nu înseamnă că le este uşor. Uneori provocările sunt imense. Au avut loc schimbări uriaşe în ultimul timp şi vom continua acest progres.”, mărturisise aceasta.
Printre creaţiile renumite ale acesteia se numără Galeria Serpentine Sackler din Londra, Muzeul Riverside din cadrul Muzeului Transportului din Glasgow şi Opera din Guangzhou, China, precum şi clădirea Fifa din Qatar pentru Cupa Mondială din 2022. Aceasta a câştigat de două ori Premiul Stirling al Royal Institute of British Architects, cel mai prestigios premiu de arhitectură din lume. În 2012, ea a câştigat acest premiu pentru Muzeul Maxxi din Roma, câştigând din nou această distincţie în 2011 pentru Academia Evelyn Grace din Brixton.
Fiica liderului Partidului Democratic Progresist Iranian, Zaha Hadid s-a născut în Baghdad în 1950. Aceasta a fost trimisă la o şcoală cu internat din Anglia pe când era copil şi a studiat matematica la Universitatea Americană din Beirut înainte de a merge să studieze la Asociaţia Arhitectonică din Londra, în 1972.
Prima sa clădire a fost Staţia de Pompieri Vitra, aflată la graniţa gernamo-elveţian, iar printre proiectele de design interior se numără Mind Zone din Domul Millennium din Londra şi Serpentine Sackler Gallery din acelaşi oraş. Ea a fost supranumită „regina curbei” întrucât prefera utilizarea contururilor sinuoase în multe dintre cladirile sale.
Dame Zaha Hadid declara în septembrie 2015 pentru The Financial Times că nu simţea că face parte din sistem, cu toate acestea, ea a declarat: „Probabil că fac parte din sistem acum. Am fost dintotdeauna independentă şi pentru că sunt flamboaiantă, am fost mereu percepută drept o persoană dificilă. Ca femeie arhitect eşti tot timpul un nepoftit. E OK, îmi place să fiu pe muchie.”
Preşedintele Riba, Jane Duncan a declarat despre regretata arhitectă: „Este o veste groaznică. Dame Zaha Hadid a fost o femeie care inspira şi acel gen de arhitect care îţi doreşti să devii. Vizionară şi extrem de experimentată, moştenirea sa este formidabilă. Ea lasă în urma sa un corpus de lucru de la clădiri, la mobilă, design de încălţăminte şi autoturisme, care au încântat şi uluit oamenii din întreaga lume. Lumea arhitecturii a pierdut astăzi o stea.”
Zaha Hadid a primit titlul de Dame din parte Reginei Elisabeta a II-a în 2012.