Zaharescu: Criterii mai riguroase pentru introducerea unor medicamente noi pe lista de compensate

Introducerea pe lista de compensate a unor noi medicamente va avea la bază criterii mult mai riguroase. Vor fi alese produsele cele mai eficiente din punct de vedere terapeutic, cu cele mai puţine efecte secundare şi reacţii adverse.
Iulian Tudor
12 iun. 2013, 12:36
Zaharescu: Criterii mai riguroase pentru introducerea unor medicamente noi pe lista de compensate

Prevederile privind criteriile de includere sau neincludere a unor medicamente noi pe listele de compensate sunt cuprinse într-un ordin al Ministrului Sănătăţii publicat luni în Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Ordinul, care se referă la aprobarea criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentaţiei care trebuie depusă de solicitanţi, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare a metodologiei de evaluare privind includerea, extinderea indicaţiilor sau neincluderea medicamentelor în Lista cu denumiri comune internaţionale ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, pe baza de prescripţie medicală, cu sau fără contribuţie personală introduce, aduce pentru prima dată criterii riguroase, având la bază o documentaţie ştiinţifică importantă, care să ateste calitatea produselor, numărul redus al efectelor secundare şi al reacţiilor adverse, consideră Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

„Este cel mai elaborat document de până acum”, a adăugat Dan Zaharescu.

Ordinul prevede că, începând cu trimestrul al III-lea al anului 2013, lista cu denumiri comune internaţionale ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, se actualizează bianual şi se aprobă prin hotărâre de guvern.

Potrivit lui Zaharescu, un aspect important ale ordinului de ministru se referă la analiza dosarului, care va viza, de asemenea, prioritizarea programelor naţionale de sănătate.

Conform ordinului, un medicament nou are mai mari şanse să fie inclus pe noua listă dacă întruneşte minimum şase puncte din zece. Bine cotat este medicamentul care este compensat în minimum 16 şi maximum 26 de state ale Uniunii Europene şi care are reacţii adverse mai scăzute decât ale produselor cu care este comparat, dovedite prin studii cu cel mai înalt nivel de evidenţă în momentul depunerii cereriilor de includere în listă.

De asemenea, introducerea unor medicamente noi pe lista de compensate şi stabilirea criteriilor de rambursare vizează valoarea terapeutică a noilor produse. Potrivit directorului executiv ARPIM, medicamentele aflate deja pe listă nu intră, deocamdată, în acest nou sistem de evaluare.

Lista de compensate nu a mai fost modificată din 2008. Pe noua listă ar putea intra aproape 90 de molecule noi, iar alte 60 de produse vor primi aprobare numai pentru extinderea ariilor terapeutice către alte boli decât cele pentru care au fost aprobate iniţial. Noile medicamente care vor putea intra pe listele de compensate vizează multe arii terapeutice printre care oncologia, aparatul cardiorespirator, diabetul, bolile rare. În schimb, inovarea a fost săracă în ultimul deceniu în ceea ce priveşte medicamentele aparatului digestiv şi antibioticele”, a mai spus Zaharescu.

Ministerul Sănătăţii anunţa în toamna lui 2012 că a început evaluarea a 150 de molecule de medicamente inovative neieşite de sub patent, pentru introducerea lor pe lista de compensate, 84 dintre acestea fiind produse noi, iar restul, deja existente, dar care ar putea fi utilizate pentru un spectru de boli mai larg.

Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedură rapidă, întrucât în ultimii cinci ani nu a intrat pe listă nicun produs nou. În acest moment, evaluăm aceste medicamente şi posibilitatea ca acestea să intre pe lista de compensate la o anumită valoare. Principiul de la care pleacă această evaluare a medicamentelor este cel prin care ele sunt introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite în măsura în care se demonstrează că au o eficacitate mai mare decât actualele produse şi că sunt cel puţin la fel de sigure ca produsele care sunt administrate. Ce ne dorim noi este să dăm acces unui număr cât mai mare de pacienţi la aceste medicamente”, a declarat atunci secretarul de stat Alexandru Rafila.

În România sunt compensate medicamente de 6,415 milioane lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul celor eliberate pe bază de prescripţie, iar dacă lista ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creşte cu 1,5%, potrivit unui studiu Cegedim dat publicităţii în octombrie 2012.

Conform studiului, statul român trebuie să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe listă a celor 140 de molecule noi, care sunt în aşteptare încă din 2007, pentru bugetul Sănătăţii creşterea costurilor pentru medicamentele compensate reprezentând doar 1,5 la sută.

La începutul lunii octombrie, un sondaj IMAS Marketing şi Sondaje a arătat că aproape toţi românii cred că, pentru bolile grave, ar trebui să poată fi trataţi cu medicamente noi, de ultimă generaţie, iar mai mult de jumătate dintre ei ar fi de acord să plătească integral tratamentele ieftine şi să le fie compensate cele scumpe.

În 24 septembrie 2012, ministrul de atunci al Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat că medicamentele neesenţiale, ieftine, cu valoare până în 10 lei, cum ar fi expectorantele, vor fi eliminate din noua listă de compensate, deoarece pot fi susţinute de asigurat, dar costă fondul de sănătate aproape 20 milioane de euro anual.

Citeşte şi Nicolăescu: Noua listă a medicamentelor compensate ar putea intra în vigoare la 1 august

DailyBusiness
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
Spynews
Marian Drăgulescu și soția sa, dansul mirilor. Ce piesă deosebită au ales cei doi pentru a deschide petrecerea / VIDEO
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Destinația de vacanță unde găsești plaje sălbatice, apă de o culoare splendidă și multă verdeață. Se află în Europa, dar puțini români știu de ea și reușesc să ajungă aici
Capital.ro
UE schimbă regulile pentru ITP. Devine obligatoriu și în România. Măsuri stricte pentru toți șoferii
Playtech.ro
Cum să reduci factura la curent cu 30%. 5 sfaturi care chiar funcționează
DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Adevarul
„Ajutor, am fost răpite! Am fost luate cu forța”. Zeci de polițiști au căutat ore întregi cinci adolescente din Caracal
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat „Te cunosc de undeva” - sezonul 21. Au plecat cu premiul în valoare de 15.000 de euro: „Vă iubim pe toți“
Spynews
Stațiunea din România recunoscută pentru apele sale. O mulțime de turiști aleg să petreacă aici concediul
Evz.ro
Românul care „ia durerea cu mâna”. Sute de oameni stau la coadă la el, în Mexic
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
kanald.ro
Ambulanță implicată într-un accident rutier în Cluj: Patru persoane, inclusiv o pacientă, au fost transportate la spital
Cancan.ro
Nicușor Dan, gafă uriașă într-o postare pe Facebook! A șters, dar oamenii au sesizat imediat: Penibil
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea voce a României s-a stins pe masa de operație. Moartea sa a marcat o țară întreagă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Fosta iubită a lui Adi Mutu, noua senzație de la Festivalul de la Cannes
stirilekanald.ro
El este Octavian, găsit spânzurat cu lesa câinelui, la doar 18 ani. Motivul halucinant din cauza căruia tânărul a decis să-și încheie socotelile cu viața: „Drum lin printre îngeri”
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Cutremurul devastator prezis pentru iulie. „Profeția” care a panicat milioane de oameni
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Unii români folosesc această expresie, însă puțini îi cunosc semnificația. Este rostită des, dar rar înțeleasă