„Oamenii nu ştiu ce consumă, iar procentul zahărului ascuns în alimente este unul destul de mare. Chiar dacă vrei să ai o dietă sănătoasă, cei care asigură oferta au grijă ca glicemia noastră să nu scadă. Anca Nastasi a stat de vorbă cu medici, nutriţionişti şi producători din industria alimentară, pentru a afla rolul exact al zahărului în alimentaţia noastră. Duminică, Anca ne prezintă şi câteva persoane cu diverse afecţiuni dobândite din cauza obiceiului dăunător de a consuma zahăr. „Fără să ne dăm seama, zahărul s-a strecurat în dieta noastră şi e aproape imposibil să renunţăm la el: în pâine, în mezeluri, în iaurturi, sosuri şi supe. La fiecare îmbucătură, industria procesatoare ne hrăneşte cu zahăr, linguriţă cu linguriţă. 80% dintre alimentele pe care le cumpărăm conţin zahăr adăugat. Stiţi cât zahăr mâncaţi într-o zi? Dar într-un an? Mâncăm de trei ori mai mult zahăr decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.”, spune Anca Nastasi.
Anca Nastasi a prezentat şi mărturiile unor persoane care au avut o dependenţă de zahăr. Unul dintre ei, un băieţel care la vârsta de 9 ani avea 68 de kg, s-a luptat din greu pentru a scăpa de dependenţa de zahăr. Mama lui mărturiseşte că „se ţinea cu mâinile de cap şi spunea «Mami, nu mai pot, dă-mi ceva dulce»“.
Dependenţa de zahăr poate duce la obezitate, miopie, boli cardiace sau cancer. Singurul lucru pe care îl putem face pentru a evita aceste probleme este să ne reeducăm şi să consumăm ceea ce ne face rău cu mai multă moderaţie sau chiar deloc.