O imagine inedită a fost dată publicităţii de cei de la Westmead Millenium Institute for Medical Research, din Sydney. Cercetătorii australieni au rămas cu gura căscată când o proteină care declanşează cancerul, dar produsă de această dată în laborator, le-a zâmbit, pur şi simplu.
Proteina a fost creată în urmă cu 12 ani, pentru a-i fi studiat traseul către nucleul celulelor, unde declanşează, practic, cancerul. Studiul are menirea de a înţelege cum se produce îmbolnăvirea de cancer, pentru a se găsi, astfel, soluţii de combatere a maladiei. Dar experimentul le-a dat cercetătorilor mai mult decât s-ar fi aşteptat, când o figură zâmbitoare, „smiley face”, cum mai este numită, a început să se contureze în imaginea obţinută la microscop a proteinei cancerului.
Acest lucru s-a întâmplat undeva în faza primară a cercetărilor, iar zâmbetul a rămas acolo până astăzi. Pentru că cercetarea unei astfel de proteine „poate deveni foarte plictisitoare”, după cum spune profesorul Beric Henderson, echipa de specialişti a căutat şi semnificaţiile acestui zâmbet. „Unii ar spune că râde de noi, dar eu prefer să cred că ne provoacă”, a subliniat profesorul Henderson, cel care conduce cercetarea.