La Bâlea Lac încă nu se poate schia, a precizat, pentru AGERPRES, Adrian David, Șeful Salvamont Sibiu. Salvamontiștii sibieni le recomandă turiștilor să evite traseele din Munții Făgăraș, mai ales pe versantul nordic, pentru că în zona de creastă zăpada a depășit 20 de centimetri. Salvamontiștii le mai recomandă turiștilor care merg la munte să fie echipați cu încălțăminte specifică iernii, îmbrăcăminte care să le asigure un confort termic optim, mănuși, ochelari de zăpadă, bețe de schi, colțari, piolet. Și alpiniștii sunt rugați să anunțe salvamontiștii înainte de a face vreo ascensiune în masivul Făgăraș.
„Alpiniștii care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă din masivul Făgăraș să anunțe Salvamont Sibiu traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Național Salvamont, iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident să utilizeze aplicația ‘SALVAMONT’ pentru telefoanele mobile. Accidentele montane se vor anunța telefonic la 112„, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Accesul la Bâlea Lac se poate face fie pe Transfăgărășan, fie cu telecabina, de la Bâlea Cascadă. Un drum cu telecabina între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac costă 60 de lei de persoană.
Transfăgărășanul este deschis circulației, fiind deszăpezit, însă șoferii sunt rugați să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă, a precizat Liviu Crețu, Șeful Secției Drumurile Naționale Sibiu.
Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a explicat vineri că stratul de zăpadă din masivele Parâng și Retezat este destul de mic, de ordinul centimetrilor. În cursul nopții zăpada îngheață, iar a doua zi turiștii neatenți pot aluneca foarte ușor pe relieful stâncos.
„Zăpada este destul de mică, se topește ziua. Peste noapte, din cauza temperaturilor sub zero grade se formează un strat de gheață pe poteca din stâncă, ceea ce face ca în ziua următoare deplasarea să fie destul de anevoioasă. Se alunecă ușor, colțarii nu ajută pe stâncă și nu este nici zăpadă foarte mare„, a declarat, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Hunedoara.
Potrivit acestuia, în zilele următoare sunt așteptate noi ninsori, motiv pentru care turiștii care merg pe traseele de creastă trebuie să țină cont de avertizările meteo și să poarte un echipament adecvat muntelui. De asemenea, este util ca turiștii să se asigure între ei pe trasee, cu ajutorul unei corzi.
Pentru cei care doresc să afle mai multe despre starea traseelor și evoluția vremii, Salvamont Hunedoara are asigurate servicii de permanență în stațiunile Parâng, Straja, Râușor și la Cabana Pietrele, locuri în care salvamontiștii oferă toate sfaturile necesare unei drumeții sigure.
Citeşte şi Ninsoare în august, în Munţii Bucegi VIDEO