Zarzavat cu sare la borcan! În perioada verii ciorbele au un gust cu totul și cu totul aparte și asta pentru că poți adăuga în ele zarzavaturi proaspete din grădină. În schimb, iarna lucrurile stau puțin mai diferit, însă poți să obții același gust delicios dacă îți vei sufleca mânecile și vei prepara și tu câteva borcane cu zarzavat pentru iarnă.
Citește și Suc de roșii. Rețeta simplă și delicioasă pentru care nu ai nevoie de conservanți
Noi am descoperit o rețetă simplă și delicioasă de zarzavat fără conservant pe care bunicile noastre o pregăteau pentru iarnă.
Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos, iar la final vei obține un zarzavat perfect pentru zilele reci de iarnă, care îți va readuce aminte de gustul savuros al verii.
INGREDIENTE:
MOD DE PREPARARE:
Primul pas pentru prepararea zarzavatului este să pregătești legumele. Atenție! Procesul de spălare și curățare necesită destul de mult timp, motiv pentru care trebuie st te înarmezi cu răbdare.
Curăță morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul, după care clătește-le cu apă rece și pune-le în site la scurs. După scurgere, toacă-le sau răzuiește-le, așa cum obișnuiești să le adaugi în ciorbe.
Apoi, spală și ardeii, curăță-i și toacă-i după preferințe. Spală verdeața și las-o la scurs.
Pentru curățarea roșiilor, mai întâi pune apa într-o cratiță pe foc până atinge punctul de fierbere. Scufundă roșiile în apă și lasă-le să se opărească pentru aproximativ un minut. Cu o spumieră, transferă roșiile în alt vas cu apă foarte rece. Este necesar acest pas pentru a stopa procesul termic. Apoi poți decoji roșiile. Le secționezi în jumătăți pentru a îndepărta cotoarele, apoi le toci în cuburi. Descoperă aici cum se prepară și rețeta de bulion de roșii cu ardei copți.
După care, toacă mărunt și frunzele de țelină cu lujeri cu tot, dar și pătrunjelul verde.
Atunci când ai toate legumele și verdețurile tocate, pune-le într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă-le bine. Lasă-le 10-15 minute în bol pentru a pătrunde bine sarea în ele și a se forma lichid.
În timp ce legumele sunt amestecate cu sare în bol, poți steriliza borcanele și capacele.
Apoi, scurge bine legumele de sucul lăsat și îndeasă zarzavatul în borcanele sterilizate. Toarnă și câte puțin suc peste acestea, până la umplerea borcanelor. Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare.
Sucul scurs de la legume nu se aruncă, pune-l în sticle la frigider și îl poți folosi ulterior în diferite rețete de ciorbă sau supă.
După ce ai umplut toate borcanele cu zarzavat și le-ai închis ermetic, urmează sterilizarea acestora.
Pentru acest proces trebuie să pui într-o cratiță cu pereții mai înalți un ștergar curat. Apoi, pune borcanele în cratiță și toarnă apă până la gâtul acestora. Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și așază cratița cu borcane pe ea. Fierbe borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru aproximativ 50-60 de minute, de când apa din cratiță începe să fiarbă.
La final lasă borcanele în apă, după ce ai stins flacăra, până când se vor răci complet. Apoi poți să le scoți din apă să le ștergi și să le pentru a le depozitezi pe raftul din cămară.
Citește și Bulion de roşii făcut ca la mama acasă. Reţeta tradiţională fără conservanţi pentru cămara de iarnă