Zarzavat pentru iarnă cu aspirină: Reţetă ca la bunica pentru o imunitate de fier

Dacă alegem aspirine, punem 8 tablete la un kg de zarzavat, deci 40 aspirine la un bidon de 5 kg. Se pun la rece și se păstrează bine chiar și câțiva ani, chiar dacă se umblă în borcane. Se folosește la ciorbe și mâncare, dar se poate mânca așa cum este, ca salată de roșii delicioasă pe timp de iarnă.
Alina Costache
26 aug. 2023, 14:48
Zarzavat pentru iarnă cu aspirină: Reţetă ca la bunica pentru o imunitate de fier

Dacă ești în căutarea unei rețete simple de zarzavat pentru iarnă cu aspirină, ai ajuns în locul potrivit. În rândurile următoare îți vom explica, pas cu pas, cum să pregătești un zarzavat economic, rapid și incredibil de gustos.

Aspirina sau acidul acetilsalicilic este un medicament utilizat pe scară largă – reduce febra, are efect analgezic și subțiază sângele. În momentul în care este dizolvată, această substanță creează un mediu acid, fiind dăunătoare pentru organisme. Prin urmare, gospodinele din toată lumea au început să adauge una sau două comprimate de aspirină la zarzavat sau la murături, cu rol de conservant. Un astfel de truc este folosit chiar și astăzi, datorită faptului că aspirina este foarte ieftină și se găsește în casele tuturor. Cu toate acestea, unii medici sunt de părere că această substanță este, totuși, un medicament și nu are ce să caute în bucătărie.

Zarzavat cu sare la borcan! Rețeta fără conservant pe care bunicile noastre o pregăteau în fiecare an pentru iarnă
Un astfel de truc este folosit chiar și astăzi, datorită faptului că aspirina este foarte ieftină și se găsește în casele tuturor.

Zarzavat pentru iarnă cu aspirină: Ingrediente și mod de preparare

Pentru această rețetă ai nevoie de: patru kilograme de roșii coapte, două kilograme de ardei kapia, ardei gras sau gogoșari, opt morcovi potriviți, două rădăcini medii de țelină, pătrunjel, leuștean (după gust), o lingură de sare mare, grunjoasă și cinci pastile de aspirină (o jumătate de pastilă la 800 de grame de zarzavat).

Primul pas este să speli roșiile și să le lași la scurs. Apoi, taie-le în trei sau patru bucăți și dă-le prin mașina de tocat sau te poți ajuta de un robot de bucătărie. Pune-le într-un castron mare.

Următorul pas este să cureți morcovii și ardeii și să îi pui la robot. Amestecă totul cu roșiile tocate mai devreme. Acum, ia un cuțit și toacă foarte bine verdeața.

Înainte de a pune legumele la fiert, calculează proporția de aspirină, astfel: pentru fiecare kilogram de zarzavat, pui o pastilă, pentru un borcan de 800 grame, pui o jumătate pastilă, iar pentru un borcan de 400 grame, un sfert de pastilă. La cantitatea calculată de aspirină, mai este necesar să pui încă o pastilă.

Acum, a venit momentul să pui toate legumele în oală. Acoperă-le cu un capac și fierbe totul la foc mare, până când dă în clocot. Amestecă din când în când, pentru a reomogeniza legumele. După primul clocot, dă focul mai mic și lasă legumele să fiarbă aproximativ o oră. Îniante cu 20 de minute de a stinge focul, pune țelina curățată și dată prin răzătoare. Apoi, nu uita să pui sarea și aspirina pisată bine. Amestecă totul și când este gata, oprește focul și lasă zarzavatul să se răcorească, înainte de a fi pus în borcane. (pentru aproximativ 15-20 de minute).

După ce s-a răcorit, zarzavatul trebuie pus, cu grijă, în borcanele sterlizate. Ai, grijă, însă, să nu le umpli deodată, pentru că pot crăpa. Acum că borcanele sunt pline, pune-le în cuptor, pentru a se răci treptat. Dacă ai nevoie de cuptor, acoperă borcanele cu o pătură și pune-le într-un loc călduros, peste noapte. A doua zi le poți tranfera în cămară. Dacă borcanele sunt sterilizate bine, iar capacele sunt noi, zarzavatul ar trebui să țină mai mulți ani.

Citește și Suc de roșii. Rețeta simplă și delicioasă pentru care nu ai nevoie de conservanți

După ce s-a răcorit, zarzavatul trebuie pus, cu grijă, în borcanele sterlizate.
Cum sterilizezi corect borcanele?
După ce ai spălat și ai șters bine borcanele, punele într-o tigaie curată, cu apă, pe fundul căreia se află un șervet curat. Lasă-le să fiarbă aproximativ 10 minute, după care stinge focul și mai lasă-le 15 minute. Scoate-le pe un prosop curat de bucătărie.

O altă modalitate de sterilizare a borcanelor este să le pui curate și uscate într-o tavă, apoi să le bagi la cuptor la 150°-160°, pentru circa 15 minute. Scoate-le afară cu tot cu tavă și lasă-le la răcit. Le umpli cu zarzavat și rețeta este gata!

Borcanele pot fi sterilizate și în cuptorul cu microunde, doar că încap foarte puține.

Zarzavat pentru iarna, reteta simpla, fara conservant – Retete Culinare cu Gina Bradea

Zarzavat pentru iarnă cu aspirină: Rețetă ca la bunica

Zarzavat de pentru iarna, reteta simpla, fara conservant,cu verdeturi si legume proaspete, fiert sau la congelator, o reteta simpla si fara conservanti. Zarzavat de ciorba.

Se poate face in mai multe feluri reteta de zarzavat de supa-ciorba pentru iarna, o sa va spun cateva variante. De ani buni eu prefer sa fac Vegeta de casa la sare sau Vegeta cu legume uscate, care merg la orice mancare. Vedeti retetele unde e subliniat cu rosu.

Zarzavat pentru iarna, reteta simpla, fara conservant
Zarzavatul se poate face cu sau fara rosii, in functie de cum doreste fiecare gospodina. In general, zarzavatul fara rosii se face pentru supe, iar zarzavatul cu rosii-pentru ciorbe.

Dar sunt si ciorbe albe si supe rosii… asa ca cel mai bine e sa faceti din ambele tipuri de zarzavat si apoi va orientati la ce si cum il folositi iarna.

Zarzavat de ciorba pentru iarna
Ce ne trebuie pentru reteta de zarzavat pentru iarna?

Zarzavat de supa, ciorba, pentru iarna

Zarzavat de supa,ciorba, pentru iarna, cu verdeturi si legume proaspete, o reteta simpla si fara conservanti
Ingrediente

-3 kg rosii
-3 kg ardei gras (gogosari, kapia)
-2 kg morcov
-1 kg telina radacina
-1 kg patrunjel radacina
-300 g marar
-300 patrunjel verde
-300 g frunze de telina
-500 g leustean (daca este pentru ciorba)
-2-3 ardei iuti (optional)
-300 g de sare neiodata, pentru muraturi (25-30 g pentru fiecare 1 kg de amestec sau 1 lingura cu varf)
Daca veti folosi ardei kapia, gogosari sau de culoare rosie, zarzavatul va avea o culoare mai rosie, va colora mai frumos mancarea.

 

Cum preparam reteta de zarzavat de ciorba (pentru iarna)?

Se taie cubulete sau se dau pe razatoare radacinoasele (morcov, telina si ptarunjelul radacina), rosiile se taie cubulete. verdeata se taie marunt, ardeiul iute se taie felii.

Rosiile se pot lasa cu tot cu coaja sau se pot opari si curata de coaja sau pur si simplu se pot da pe razatoare. Eu asa prefer si coaja ramane deoparte de la inceput.

Nu fac mult zarzavat de ciorba, doar 3-4 borcanele de 400 de g acum. In Romania faceam mai multe zarzavaturi, pentru ca aveam legume si verdeturi proaspete in gradina, la casa de la tara.

Acum mi-a adus fetita din Romania ardei gras (in Italia nu gasesc ardei ca asta), verdeturi (leustean, marar, telina, patrunjel de gradina si cimbru) si patrunjel si pastarnac radacina.

Asa ca m-am apucat imediat de treaba. Am facut si o tura de Vegeta cu legume uscate (am dat retete mai sus) si am facut si putin zarzavat pentru iarna.Cum se face reteta de zarzavat de ciorba pentru iarna?
Nu am o cantitate anume, v-am dat niste cantitati, sa va fie de ajutor, dar eu ma uit la culori. Mai adaug in functie de ceea ce vad ca mai trebuie, la ochi: morcov (portocaliu), verde (verdeata) etc.. Si mai ales, folosesc ceea ce am. 🙂

Se poate pregati zarzavatul pentru iarna astfel:
Se pune totul in borcane sau sticle de 1 kg cu gura larga, se pun capace sau se leaga cu celofan si apoi se sterilizeaza la bain-marie timp de 40-50 de minute din momentul in care apa a dat in clocot. Se acopera si se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert.
Se pune in pungute cat e nevoie 1 data la o ciorba si se baga la congelator.
Eu recomand sterilizarea, fara aspirina sau alt conservant, fara Pikant fix. Doar cu putina sare si bine sterilizate borcanele, se mentin excelent.

Daca se sterilizeaza bine borcanele sau sticlele cu zarzavat nu este deloc nevoie de aspirina, fie ea si naturala si nici conservant. 1 ora de sterilizare face minuni!

Mama facea  sterilizat. Tin minte cand taia zarzavaturile si adauga si ardei iute. Ne placea sa mancam cu lingura din zarzavatul pentru ciorba. Bunica il punea in niste cazane mari, smaltuite, maro si gri (poate le mai stiti).

Ce bucurie mai era sa mergem in „chiler” (magazie), sa-i aducem zarzavat pentru bors!!!  Scoteam mai mult, umpleam stràchinoiul(o strachina mare) si cand ajungeam la bucatarie, ne inarmam cu linguri si mancam tot. Faceam cate 2-3 drumuri la chiler, sa aducem zarzavat pentru bors.

E tare gustos si sanatos, se adauga dupa ce a fiert ceapa pusa la ciorba. Avand rosii, intareste.

Zarzavat de supa,ciorba, pentru iarna

Zarzavatul pentru supe se face doar asa:
-3 kg ardei gras

-1 kg telina radacina

-3 kg morcov

-1 kg pastarnac, patrunjel radacina

-1 kg verdeata (marar, patrunjel)

-300 g frunze de telina

-30 g de sare pentru fiecare 1 kg de legume (270 g)

Cantitatile sunt orientative, desigur, nu e grav daca veti folosi mai mult sau mai putin din fiecare.

Voi cum pregatiti zarzavatul de ciorba si supa?

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
FCSB învinge Maccabi Tel Aviv și asigură o sumă importantă de la UEFA
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?