Zborul MH17: Constructorul rus al rachetei BHK care a doborât avionul neagă orice implicare în tragedie

Concernul 'Almaz-Antei', principalul producător rus de sisteme de apărare antiaeriană, a negat orice implicare în doborârea avionului malaezian cu 298 de persoane la bord la 17 iunie 2014 în estul Ucrainei, în baza concluziilor unei anchete efectuate de experți ai companiei în acest caz, relatează RIA Novosti și Interfax.
Filip Stan
02 iun. 2015, 12:29
Zborul MH17: Constructorul rus al rachetei BHK care a doborât avionul neagă orice implicare în tragedie

Consilierul proiectantului șef al companiei, Mihail Malîșevski, a declarat marți, într-o conferință de presă, că experții ‘Almaz-Antei’ au ajuns la concluzia că avionul Boeing 777 a fost doborât cu o rachetă sol-aer de tipul 9M38M1 din sistemul BUK-M1, rachetă pe care Rusia nu o mai fabrică de mai mulți ani.

Rusia nu mai fabrică rachete de acest tip din 1999, a declarat Ian Novikov, directorul general al concernului ‘Almaz-Antei’, care a produs în trecut acest tip de rachete.

‘După 1999, racheta cu care a fost doborât avionul malaezian nu s-a mai produs în Rusia. Astfel, nici concernul, nici întreprinderile sale nu au putut livra nimănui rachete de aceste tip’, a insistat el, ținând să sublinieze că această companie nu are niciun amestec în tragedia aviatică în care au murit 298 de persoane.

În același timp, Novikov a indicat că Moscova dispune de ‘dovezi’ care arată că forțele armate ucrainene dețin astfel de rachete. În 2005, concernul rus a avut un contract pentru a prelungi durata de valabilitate a acestor rachete în Ucraina. ‘La acea vreme, numărul lor se ridica la 991’, a afirmat el.

‘Scopul acestei conferințe de presă este de a demonstra neimplicarea concernului în tragedia din Ucraina’, a mai declarat Novikov, susținând că sancțiunile impuse de UE împotriva societății sale sunt nejustificate.

Citeşte şi Dezvăluiri-bombă în cazul avionului malaezian prăbuşit în Ucraina

‘În opinia noastră, relația între sancțiunile instituite de UE anul trecut și catastrofa Boeing-ului malaezian este evidentă. Noi considerăm că aceste măsuri sunt nedrepte. Acesta este motivul pentru care am efectuat analiza tuturor informațiilor disponibile referitoare la această tragedie’, a explicat directorul general al ‘Almaz-Antei’.

De altfel, a mai spus el, experți ai concernului au fost invitați să facă parte din comisia internațională de anchetă în cazul tragediei din Donbas.

Într-un raport dat publicității cu două zile în urmă, grupul de investigații independent Billingcat a declarat că două din cele șase fotografii din satelit prezentate de Ministerul rus al Apărării au fost prelucrate în Adobe Photoshop CS5.

Potrivit unui raport preliminar al Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV), avionul companiei Malaysia Airlines, cu zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a dezmembrat în aer, după ce a fost străpuns de ‘numeroase obiecte în mare viteză’.

Kievul și Occidentul acuză rebelii proruși din Donețk de doborârea aparatului de zbor cu un sistem de rachete avansat adus de pe teritoriul Rusiei. Moscova neagă orice implicare, încercând să atribuie părții ucrainene responsabilitatea pentru această tragedie. Un raport final al anchetei derulate de Olanda, țara care a înregistrat cele mai grele pierderi în această catastrofă — circa 190 de victime—, este așteptat în câteva luni.

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care pot da lovitura vieții până pe 15 ianuarie. Se anunță mare belșug pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Netflix a mai dat o lovitură, de data acesta cu un film românesc
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu NU va câștiga. România răsuflă ușurată. Dezvăluirea care schimbă totul
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Criză energetică majoră în Transnistria: peste 51.000 de gospodării fără gaz
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”