Consilierul proiectantului șef al companiei, Mihail Malîșevski, a declarat marți, într-o conferință de presă, că experții ‘Almaz-Antei’ au ajuns la concluzia că avionul Boeing 777 a fost doborât cu o rachetă sol-aer de tipul 9M38M1 din sistemul BUK-M1, rachetă pe care Rusia nu o mai fabrică de mai mulți ani.
Rusia nu mai fabrică rachete de acest tip din 1999, a declarat Ian Novikov, directorul general al concernului ‘Almaz-Antei’, care a produs în trecut acest tip de rachete.
‘După 1999, racheta cu care a fost doborât avionul malaezian nu s-a mai produs în Rusia. Astfel, nici concernul, nici întreprinderile sale nu au putut livra nimănui rachete de aceste tip’, a insistat el, ținând să sublinieze că această companie nu are niciun amestec în tragedia aviatică în care au murit 298 de persoane.
În același timp, Novikov a indicat că Moscova dispune de ‘dovezi’ care arată că forțele armate ucrainene dețin astfel de rachete. În 2005, concernul rus a avut un contract pentru a prelungi durata de valabilitate a acestor rachete în Ucraina. ‘La acea vreme, numărul lor se ridica la 991’, a afirmat el.
‘Scopul acestei conferințe de presă este de a demonstra neimplicarea concernului în tragedia din Ucraina’, a mai declarat Novikov, susținând că sancțiunile impuse de UE împotriva societății sale sunt nejustificate.
Citeşte şi Dezvăluiri-bombă în cazul avionului malaezian prăbuşit în Ucraina
‘În opinia noastră, relația între sancțiunile instituite de UE anul trecut și catastrofa Boeing-ului malaezian este evidentă. Noi considerăm că aceste măsuri sunt nedrepte. Acesta este motivul pentru care am efectuat analiza tuturor informațiilor disponibile referitoare la această tragedie’, a explicat directorul general al ‘Almaz-Antei’.
De altfel, a mai spus el, experți ai concernului au fost invitați să facă parte din comisia internațională de anchetă în cazul tragediei din Donbas.
Într-un raport dat publicității cu două zile în urmă, grupul de investigații independent Billingcat a declarat că două din cele șase fotografii din satelit prezentate de Ministerul rus al Apărării au fost prelucrate în Adobe Photoshop CS5.
Potrivit unui raport preliminar al Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV), avionul companiei Malaysia Airlines, cu zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a dezmembrat în aer, după ce a fost străpuns de ‘numeroase obiecte în mare viteză’.
Kievul și Occidentul acuză rebelii proruși din Donețk de doborârea aparatului de zbor cu un sistem de rachete avansat adus de pe teritoriul Rusiei. Moscova neagă orice implicare, încercând să atribuie părții ucrainene responsabilitatea pentru această tragedie. Un raport final al anchetei derulate de Olanda, țara care a înregistrat cele mai grele pierderi în această catastrofă — circa 190 de victime—, este așteptat în câteva luni.