Concluzia raportului întocmit de o echipă internațională condusă de Olanda țara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, este că avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană de tipul Buk adusă din Rusia în zona de conflict controlată de rebelii proruși, respectivul sistem antiaerian fiind ulterior transportat înapoi în Rusia.
Rusia a calificat imediat documentul drept ‘părtinitor și motivat politic’ și a negat din nou că separatiștii proruși din estul Ucrainei ar fi doborât avionul, acuzând în schimb armata ucraineană.
În replică, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a declarat vineri că ‘criticile nefondate împotriva investigatorilor sunt inacceptabile’, întrucât pun la îndoială integritatea, profesionalismul și independența investigatorilor, el insistând că echipa de experți și-a desfășurat activitatea fără să fie influențată în vreun fel, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Ancheta în cazul zborului MH17: Rusia este dezamăgită de raportul PĂRTINITOR şi MOTIVAT POLITIC
Totuși, Rusia a răspuns pozitiv demersului MAE olandez, purtătorul de cuvânt al Kremlinului menționând că ‘dialogul este întotdeauna bun’.
Investigația legată de doborârea cursei MH17 a fost efectuată de o echipă autorizată printr-o rezoluție a ONU și alcătuită din experți olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci și belgieni. Probele strânse vor putea fi prezentate în viitor în fața unui tribunal. Parchetul olandez a identificat și circa o sută de persoane care ar putea fi implicate în atacul asupra avionului malaezian.