Anchetatori și experți încep miercuri în Franța o serie de analize ce ar putea oferi lămuriri asupra enigmei zborului MH370, care a dispărut în martie 2014 deasupra Oceanului Indian.
„Autoritățile malaeziene și franceze ar putea fi în măsură să facă o declarație oficială asupra provenienței acestui flaperon în cursul săptămânii”, a declarat vicepremierul australian Warren Truss, adăugând că un expert al Biroului australian pentru securitatea transporturilor, care coordonează cercetările, va participa la examinarea aripii.
Experți din Franța și Malaezia, reprezentanți ai constructorului Boeing și din China vor asista, de asemenea, la expertizele care trebuie să determine dacă aripa provine de la avionul Boeing 777 care a dispărut în martie 2014 deasupra Oceanului Indian, în timpul unui zbor pe care îl efectua având la bord 239 de persoane.
Fragmentul de aripă este al doilea găsit în Insulele Reunion, după un altul, despre care se spune că ar fi o bucată din scara unui aparat de zbor sau un flaps de la o aripă. Primul fragment de fuselaj, cu o lungime de doi metri şi o lăţime de un metru, a fost dus deja în Franţa pentru a fi expertizat.
Agenția științifică australiană (CSIRO) a demonstrat că fragmentul de aripă ar fi putut foarte bine să plutească în derivă împins de vânt și curenți, la aproape 4.000 de kilometri de regiunea estimată a prăbușirii, a adăugat viceprim-ministrul. „De aceea, a continuat el, căutări meticuloase și aprofundate vor continua să se concentreze în zona de căutare, care reprezintă 120.000 de kilometri pătrați, în sudul Oceanului Indian.
Australia desfășoară operațiuni de căutare, cu date oferite de sateliți și alte dovezi care indică prăbușirea avionului în sudul Oceanului Indian.
Navele au explorat deja fundul oceanului, pe o suprafață de peste 50.000 de kilometri pătrați, pentru a găsi probe, iar autoritățile prevăd să extindă zona de căutare la 120.000 de kilometri pătrați.