Obiectele observate plutesc într-o zonă cu o rază de 10 kilometri, la 44 de grade şi 17 minute latitudine sudică şi 90 de grade şi 56 de minute longitudine estică, a precizat un oficial din cadrul biroului de căutări şi informaţii al guvernului nipon.
‘Această zonă se află în apropierea celor în care au fost observate obiecte de către alţi sateliţi’, a explicat Shinichiro Maki. Imaginile au fost luate miercuri de un satelit utilizat pentru ‘colectare de informaţii’, între orele 00.00 GMT şi 06.00 GMT.
În ce priveşte originea obiectelor, el a menţionat că, deocamdată, nu poate să fie ‘categoric’, dar, în opinia sa, ‘foarte probabil sunt fragmente ale avionului malaezian’ dat dispărut de la 8 martie.
Cel mai mare este un obiect dreptunghiular cu dimensiunile de opt metri pe patru metri.
Autorităţile japoneze au transmis aceste informaţii guvernului malaezian, însă nu şi imaginile, din motive de confidenţialitate şi securitate’, a continuat oficialul nipon.
Furtuni şi rafale violente de vânt au dus joi la suspendarea căutărilor aeriene în sudul Oceanului Indian, care au fost reluate vineri într-o zonă modificată în urma unor noi calcule privind traiectoria avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, care s-ar fi prăbuşit mai repede în ocean din lipsă de carburant.
Noua zonă de căutare se întinde pe o suprafaţă de 319.000 kilometri pătraţi, la aproximativ 1.850 de kilometri vest de oraşul Perth.
Observaţiile japoneze se adaugă altora similare. Un satelit thailandez a descoperit joi aproximativ 300 de obiecte, care au de la doi la 15 metri, la aproximativ 2.700 de kilometri în largul oraşului Perth, cel mai mare de pe coasta de vest a Australiei.
Cu o zi înainte, Malaezia a anunţat că un satelit francez a relevat prezenţa a 122 de obiecte într-o suprafaţă de aproximativ 400 de kilometri pătraţi, în sudul Oceanului Indian, în interiorul zonei de căutare delimitate de către ţările angajate în operaţiuni.